Öreg róka vagyok már, az elmúlt négy évtizedben sok optikát birtokoltam, még többet megnéztem. Minőségi mérce csak egy van, mindegy hogy az optika harmincezres, vagy három milliós. A sznobság vagy az hogy kinek milyen vastag a pénztárcája, az nem tartozik az élességteszthez. Minden optikának azonos követelményt kell teljesítenie.
Ha élesség tesztet akar valaki készíteni, pontosan meg kell határozni a feltételeket. Mindig ugyanolyan körülményeket kell biztosítani, ugyanazt a részletgazdag témát, ugyanazt a megvilágítást. Sajnos még a profi összehasonlító tesztelők is egy régi felvételt hasonlítanak egy most készült képhez, mert nem rendelkeznek egy időben a régi és az új optikával.
Én egy bárki által megvalósítható élesség tesztet javaslok mindenkinek: Keresünk egy modellt, akinek a szokásos vastagságú hajszála van. Gyakorlatilag bárki lehet akinek nem nagyon erős szálú fekete haja van. Várjuk ki míg süt a nap. A napfény jöjjön oldalról kb. 45 fokos szögben. A hölgy kezébe adjunk egy két méter hosszú mérőrudat. Aps-C géppel álló formátumban fotózzuk le a hölgyet a rúddal, tehát két méter magas legyen a téma az élességi síkban. Ha a képen egy hajszál látszik, éles a kép, jó az optika és a fotós is. FX-es géppel ugyanezt fekvő formátum esetében kell hozni. Ha tehát valaki be akarja mutatni hogy milyen éles egy-egy optika, akkor csinálja meg a tesztet, mutassa meg a képet és mutasson mellé egy x40 nagyításban egy részletet, ahol látszik a hajszál.
Minden szabályt be kell tartani, állvány, rövid expó, nagy felbontású gép, RAW-TIFF feldolgozás élőképes élesre állítás, a modell sem mozoghat előre-hátra. Ha megvan az eredmény, látszik a hajszál, annak a fotósnak gratulálok.
Más objektívtesztek, amikor valaki lefényképezi a bozótot, lefényképezi a részlettelen villamost, vagy a bárányfelhőket, azután értékeli hogy az objektív jó, ez csak a vicc kategóriába tartozik. Akinek van egy normál alapobjektívje, és eredményesen megcsinálja a fenti tesztet utána már minden más optikát ehhez tud viszonyítani. Egy háromszázas telének ugyanezt kell hoznia, csak hatszor messzebbről. Ezt a hajszálas tesztet ugyanúgy kell tudnia egy 35-ös nagylátószögűnek, mint egy ötszázas telének.