ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 1 40283

Hogy mennyi mindenre kell gondolni a kákiszüret helyes időpontjának megválasztásánál:

 

Az alábbi képen ma szedett Tipok láthatók. A gyanútlan szemlélő számára hibátlannak tűnhetnek. Pedig a rajtuk látható fekete "karcolások" nem is annyira ártalmatlanok, mint ahogy hinnénk. Eredetileg a hozzájuk dörzsölődő ág vagy lomb(!) okozta azokat az enyhe felszíni sérüléseket, amelyeken az utolsó hűvös, csapadékos hét hatására penészgombák telepedtek meg és jelentősen rontani fogják ezen gyümölcsök hosszabb távú tárolhatósági esélyeit. Mindez megelőzhető lett volna egy korábbi szürettel, enyhén zöldebb árnyalatú terméseknél, amelyek azóta már szedett állapotban ugyanilyen sárgák lennének (ha nem sárgábbak!), de penészmentesen, jó tárolhatósági jellemzőkkel. Ennyit a "korai" és "késői" szüretről, egyebek mellett...