Ez ugye nem a Sziklakápolna?
Én októberben kétszer áldoztam a kultúra oltárán,hogy ilyen nagy szavakkal éljek. Kedves volt kolleganőmmel egy vasárnap délután megnéztük a World Press 2016 fotókiállítást a Néprajzi Múzeumban.(Utána meg cappuccinoztunk és körbesétáltuk az Andrássy-szobrot:) Magam harmadik alkalommal megyek és bár idén nem volt olyan meghatározó kép (mint tavaly az ostorral közeledő idomárjától rettegő megláncolt majom), ami sokáig a gondolataimban lett volna, voltak olyan képek, amelyeket nem tudtam sokáig nézni, mert fájt a lelkemnek, hogy ilyen is a világ: a szíriai harcok véres gyermekáldozatainak képeinél voltam így. Mivel a fotókiállításra szóló jegy egyben a múzeum összes kiállítására is érvényes volt, a betlehemekről szóló tárlatot néztük még meg, fantasztikus régi darabokat lehetett látni valamint ötletes készítményeket kukoricacsuhéból és régi filmhiradókat is karácsonyi szokásokról.
Ma pedig a Nemzeti Múzeumban lévő Keleti Éva fotókiállítást néztem meg, nagyon-nagyon tetszettek a szépen, szeretettel fényképezett portréfotók híres és a fotózás idején még csak pályakezdő, de ma már elismert, befutott színészekről. (A teljesség igénye nélkül: Mácsai Pál, Gálfi László, Nyertes Zsuzsa, Psota Irén, Béres Ilona, Margittai Ági, Esztergályos Cecilia, Bánsági Ildikó, Básti Juli, Tímár Béla, stb.) Több interjú is színesítette a kiállítást, Béres Ilonával,Szilágyi Tiborral, Szakonyi Károllyal, valamint magával a fotográfussal, aki rendkívül szimpatikus személyiség, fotóalanyai és barátai (e két halmaz között nagy az átfedés) is mind ilyen szellemiségben nyilatkoztak róla. Érdekes volt számomra, hogy az interjúk Keleti Éva lakásában készültek, ahol nagyon szép kék színű fotelek és kanapék voltak, az interjúalanyok pedig mind-mind a kéknek valamely árnyalatában pompázó inget,ruhát, zakót viseltek, szép volt a szemnek is nézni; nem tudom, hogy véletlen volt, vagy ez volt a kérés. Tényleg egy jó képpel nagyon sok mindent meg lehet mutatni egy emberből, ezért azon is elgondolkodtam, hogy én belemennék-e, hogy egy elismert fotográfus csináljon rólam portrét... azt hiszem eléggé "lemeztelenednék" lelki értelemben. Egyébként nov.20-ig van nyitva a kiállítás.