Meg lehet tanulni a TIG-et is autodidakta módon.
Én is és rajtam kívül még sokan mások is megtanulták itt ezen a fórumon is. Természetesen az az igazi, ha van segítség, úgy sokkal hatékonyabb, gyorsabb. De a mai világban minden megtalálható az interneten is. Oktatóvideók, komoly szakmai anyagok. Saját tapasztalatomból kiindulva, az a legjobb ha bebiflázod a legszükségesebb alapokat és nekilátsz gyakorolni. Vannak dolgok amiket célszerű előbb elméletben rendbe tenni. Ilyenek a gép alap paraméterei, beállításai mint pl. az ívgyújtás módja, gáz elő,- utánfúvás, áram le- és felfutás, az impulzus üzemmód stb. Utána a megfelelő pisztoly tartás, elektróda távolság, gázmennyiség, áram értékek és ehhez hasonlók. Ha ezek a dolgok nagyjából megvannak, akkor már nagy galiba nem lehet.
Nekilátsz és kiértékeled a varratot. Tudni kell, hogy a hibákat mi okozza, mert csak úgy tudod javítani. A hegesztési hibákról is rengeteg anyagot lehet találni. Az első időszakban én többet köszörültem az elektródát, mint hegesztettem. Továbbá elment legalább egy palack argon, mire kezdtem belelendülni. Most már sokkal ritkábban köszörülök elektródát és egy palack gázzal háromszor annyit tudok hegeszteni, mint eleinte. Én minden alkalmat megragadtam, hogy kérdezzek. Amerre csak jártam olyan helyeken, cégeknél, ahol hegesztettek, azonnal meginterjúvoltam a szakikat. Mindig volt problémám, amire választ vártam. Általában nagyon készségesek, gyakran meg is mutatták. Csak elszántság kérdése, de ha az elméleti alapokat nem tisztázod, akkor nagyon keserves lesz, a kudarc elveszi az ember kedvét.
Az ipari kategóriás gépek is meghibásodhatnak. Csak annyi a különbség a gagyi barkács kategóriával szemben, hogy sokkal nagyobb igénybevételre vannak tervezve, továbbá ezekhez van alkatrész, van rendes szervize. Itt a 10-15 éves géphez is kapsz mindent, mert ezek a cégek hosszú évekig gyártanak egy-egy típust, nincs 2-3 évente teljes típusváltás. És nem hagyák magukra a régi kuncsaftjaikat sem. De azzal is tisztában kell lenni, hogy ennek ára van. Drága a gép, drága a szerviz, drága az alkatrész. Én csak egy vezérlő pedál csatlakozó dugóért fizettem közel 8.000 Ft-ot. az Ergus-hoz. És azt is szem előtt kell tartani, hogy az ipari gépeket általában ipari körülmények között is használják. Egy hónap alatt mehet annyit, mint egy hozzám hasonló amatőrnél 5-10 év alatt. Nem mindig jó üzlet a használt, nagynevű, profi gép, de ki lehet fogni. Nekem is sikerült :-)
A kínai gépek legtöbbjéhez technikai információ, szervizleírás gyakorlatilag hozzáférhetetlen. Hiába írsz a gyárnak, szarnak a fejedre. A profi márkáknál ez nem így van. Azoktól mindig kaptam választ, technikai segítséget. És nem a titkárnő válaszolt, hogy köszönjük érdeklődését... :-)
Azért a kínaiaknál is változik a világ. A jelenlegi Jasic MIG 200-as gépet pl. azért mertem megvenni, mert nagyon sok helyen láttam ipari körülmények között termelni, baromi profi módon meg van építve, sok éve gyártják és simán rendelhető hozzá bármilyen vezérlőpanel, alkatrész. Kínai létére minden alkatrészén megtalálható a márkajelzés, típus cikkszám. A keresőbe beütve azonnal megtalálható a gyártó, a forgalmazó. És egyre több ilyen géppel lehet találkozni. De az is igaz, hogy ezek már nem az "egyfázison háromszáz amperes, überfasza, NASA fejlesztésű csúcsgépek ukrajnából mindössze 80 ezerért" amit Kalányos Szebasztián árul a lepukkant Lada csomagtartóból a mátészalkai piacon.