Maci_P Creative Commons License 2016.10.15 0 0 380

Nem vagyok borász, csak sokat foglalkozom a témával, olvasgatok, beszélgetek, és hobbiból van jópárszáz  tőkém. Így igazából a saját benyomásaim és tapasztalataim alapján válaszolnék neked.

 

Ha ez így lenne akkor szerinted a nagyüzemi borászatok költenének élesztőkre több milliónyi összeget, meg nem kevés munkadíjat a beoltásukra?

Szerintem meg is adtad a választ:

Intenzív növényvédelemnél hát csak a drasztikus törzsek maradnak életben, azok pedig kiszámíthatatlanok..

És én egyet is értek azzal, hogy az így művelt szőlőt, nem is szabad fajélesztő nélkül erjeszteni. És valószínűleg egy több ezer, vagy tízezer liternyi mustot sem szabad irányítás (fajélesztő, tápsó, hűtés stb) nélkül magára hagyni, mert bizonytalan lesz a kimenet, és esetleg hatalmas lesz a pénzügyi veszteség is. De még ha egy ilyen mennyiséget bio módon is kezelnek, akkor sem valószínű, ha magára lehetne hagyni.

 

Akik spontán erjesztenek, azok bio műveléssel dolgoznak, és általában 1000 literes nagyságrend körül (tételenként) legalábbis akiket én ismerek, azok mind. Talán ezért nincs gondjuk a spontán erjedés eredményével. Egyébként magam is így művelem, talán ez is segít, meg az, hogy csak az egészséges fürtök kerülnek feldolgozásra, a rossz részeket eltávolítjuk. Mondjuk az én hobbi méretemben ez jól megoldható.

 

bizony 1 körüli illóval születik meg az új vörösborod..

Ha nem fordít elég figyelmet az ember az erjesztésre, szerintem mindegy, hogy fajélesztős, vagy sem, ugyanúgy elmehet rossz irányba. Speciel nekem a vörös 0,45-ös illós lett tavaly, a maradék cukor 1g alatti. Szerintem ez egy teljesen jó érték, bár nem igazán van analitikai összehasonlítási alapom, mert nem igazán lehet megtalálni a nagyüzemi (és egyéb) borászatok ilyen jellegű leírásait.

 

Lehet jó bort készítettél, de az élesztőket úgy kell tesztelni, hogy ugyanazon mustot hagyod spontán erjedni és különböző élesztőtörzsekkel beoltani is..

Elég sok bort végigkóstoltam már, és nekem a spontán erjesztettek sokkal többet tudnak adni, mint a fajélesztősök, mert azok nagyon egysíkúak tudnak lenni. Bár ittam olyan fajélesztős bort is, ami nagyon szép világgal rendelkezett, de az általános tapasztalatom nem ez.

De mivel vannak sokan, akik azt az ízvilágot szeretik, így szerencsére mindenki megtalálja a neki tetsző tételeket.

Így szerintem mindenki eldöntheti, hogyan érdemes a saját tételeit erjeszteni.

 

Előzmény: Atosz0101 (379)