Ha ez így lenne akkor szerinted a nagyüzemi borászatok költenének élesztőkre több milliónyi összeget, meg nem kevés munkadíjat a beoltásukra?
Ha a cikk írójának ilyen tapasztalata volt akkor nagyon nagy szerencséje lehet..
A tételek spontán erjedése utáni megromlásának elég egy a tőkén elindult ecetes fürt.( 2014 ) s ha ezt nem kénezed le, ne használsz fajélesztőt, bizony 1 körüli illóval születik meg az új vörösborod..
Rengeteg vadélesztő nem alkoholtoleráns kb 10 alkoholnál meghalnak az alkohol miatt s kaphatsz egy nehezen eltartható, maradék cukorral instabil bort..
Lehet jó bort készítettél, de az élesztőket úgy kell tesztelni, hogy ugyanazon mustot hagyod spontán erjedni és különböző élesztőtörzsekkel beoltani is..
Aztán meglepődsz a különbségen..
Vannak biotermesztés mellett szép vadélesztők is, Franciában a nagy borokat készítők ezzel igyekeznek helyi ízeket belevinni a boraikba, hogy kicsit ne egyforma legyen az összes bor minden borvidéken.
Vörösnél használják ezt az eljárást: a spontán törzsekkel elindítják az erjesztést, majd 3-5 alkoholnál beoltják drasztikus élesztőmennyiséggel..De hozzáteszem ezt csak biotermesztésű szőlőnél..
Intenzív növényvédelemnél hát csak a drasztikus törzsek maradnak életben, azok pedig kiszámíthatatlanok..
Pl: a Karathane még a vasat is megmarja..