Ha rothadt a szőlőd akkor feltétlen használj fajélesztőt és tápsót, ilyenkor szoktunk nagyüzemben ülepítő enzimet is használni a rothadt héjból származó foszlányok tökéletesebb kiválasztására. Korábban ilyen tételeket szeparáltak, ma már marad az ülepítés, ülepítés enzimmel, vagy a flotálás....Otthon ha ilyennel van dolgod akkor kénessavas nyálkázást tudsz végrehajtani..Vagyis magasabb kénszinten fertőtlenítve ülepítesz...Majd személyes tanácsom szerint kicsit átszellőztetve a tételt a technológiában leírt fajélesztő 2x- ével oltod be...Semmi esetre sem a vadélesztőkre bízva a munkát..
Spontán erjesztés: természetesen lehet szép a végeredmény, viszont eléggé kockázatos....
A vadélesztők több törzse létezik, más-más tulajdonságokkal, általában agresszívabban viszik végre az erjesztést, gyorsabban, tehát lényegesen vékonyabb bort kapsz illatban és zamatban.
Fékezni sem tudod annyira, sokkal nagyobb a habzás is..
Sokkal nagyobb a borhiba lehetősége s a borbetegségek aránya is...
Ne idegenkedjetek az élesztőtől, nem földönkívüli..Hisz már nagymamáink is használtak a sütéshez bolti élesztőt...