Atosz0101 Creative Commons License 2016.10.13 0 0 369

Bocsássatok meg, nem szeretnék senkinél okosabb lenni s távol áll tőlem bárki revidiálása csupán a tévhiteket szeretném eloszlatni: Mikrobiológiailag ami természetes élő anyag, folyadék abban mindben van oxigén.

Ilyen a tej is hisz azt is hiába tennéd légmentesen egy edénybe az megsavanyodna, elromlana az abban elszaporodó gombák, baktériumok miatt.

Így van ez a mustban is.

A szőlőmust erjedése során az erjesztő gombák az abban lévő cukrot elfogyasztva először a saját testüket, szaporodásukat idézik elő a mustban lévő N és egyéb tápanyagok, vitaminok segítségével. Ezért fontos a must erjesztéséhez a tápsók hozzáadása.

Amikor már kellő száma elszaporodtak kezdődik az alkoholos erjedés, mely során a szőlőcukrot alkohollá és mustgázzá alakítják át, és természetesen saját sejtjük energiaellátására is s némi szaporodásukra is.