Sploc Creative Commons License 2016.10.12 0 0 2315

Szia!

A Maxokat azért választottam, mert az elvezetésük a mérési pontok távolsága miatt szükséges volt olyan mérőeszközt választani, aminek a mérési pontja külön van az elektronikától. A leghosszabb hőelemem 5m-es és mérővezeték a kémény mellett megy el ami nem ritkán több száz fokos. Ezt csak hőelemmel tudtam megoldani.

Az optocsatolós leválasztást hogy lehet megoldani?

Az első összeállításnál sokkal-sokkal több mérési hibám volt míg rá nem jöttem, hogy mindenért a közös potenciál a felelős, mivel a K-elem hegesztési pontja hozzáér a fém szonda mérőfalához, az rá van roppantva a mérővezeték fém hálós "szigeteléséhez" ezek pedig menetesen csatlakoznak a réz üst mérésipontjaiba, mind-mind közös potenciálra került. Ezt elkerülendő szétkaptam a mérőszondákat, és egy régi rossz vasalóból kiműtött teflon csővel elektromosan elszigeteltem a fészektől, így a rendszeres hiba meg is szűnt. Gondolom így az optocsatolós leválasztást el lehet kerülni. Szerintem a programban kellene valamit módosítani, talán a méréshatárt, érzékenységet csökkenteni, mert az átlagolás nem lett teljes megoldás, mivel a 6 db 10-es elemű tömb feltöltésével megnőtt a ciklusidőm.

A táp nem tudom mennyire jelenthet gondot, mert az egész egy 600W-os ATX-tápról jár, a hőelemek a 3,3V-os kimenetről a relé az 5V-osról az arduino, és a léptetőmotor 12V-ről. Szkóppal nem tudtam megnézni, de feszültség és áram mérés alatt minden stabil volt. Ha feszültségingadozás miatt lenne a félremérés, akkor gondolom mivel a 6 hőmérő egy tápon van szinte egyszerre olvasom a jelüket, akkor egyszerre mérnének félre, de nem van ami többször, van ami kevesebbszer és sosem egyszerre.

Előzmény: titusz99 (2309)