Atosz0101 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 360

Szia!

Én nem várnék tovább a Cabernetekkel.... Ilyen időben éjjel lehűlik a növény, az ilyenkor elvárható almasavbomlás is megáll.. a nappali eső s az esetleges napfény pedig a hideg miatt nem sokat tud már javítani.. Ne felejtsük el, hogy a szőlő déli növény, a mi országunk a termeszthetőségének északi határán van, főleg ami a vörösöket illeti... A nagy francia borok melegebb klímában születnek..Vagy kis honunkban Villány térségében, ahol éjjelente nem annyira hűlik le a környezet..

Esetleg néhány tizednyi cukorfok emeléssel szemben nagyobb kár, ha a botritisz megjelenik a bogyókon, vagy rothadás áll be... Ezek a nemkívánatos ízeket ne kockáztassuk, hisz azok a héjjal belekerülnek erjesztésre a cefrébe...

Sav és sav között rengeteg eltérés van évjáratonként.. Az előző évben a száraz forró nyárban az érés kezdetéig felvette a bogyó a nagy savakat amelyek normális esetben a cukor növekvésével arányosan csökkennek, megfelelő évjáratban, mint az ideiben is harmónikus, almasavval nem túlsúlyos savakakat eredményezve szüretre, 1015 be viszont a savak némileg csökkentek az őszi sok eső miatt, viszont a víz felhigította őket...Ami nem a természetes csökkenéssel egyenlő.

Az ilyen savak nem állandóak, gyorsan elmennek..

Sav-sav között rengeteg az érzékszervi különbség, nem mindegy, hogy mennyi a karcos érzetet adó almasav, citromsav a tételben...Ha ezek magasak akkor ugyanannyi savméréssel teljesen más ízt érzel, mint akkor ha harmónikus a savak összetétele..

A bor stabilitásához 3 fontos dolog kell: megfelelő alkohol tartalom, megfelelő savszint, 4,8< felfelé és megfelelő szabadkén....Ha fahordóban érlelsz nem szabad vékony borral kísérletezni....A savak gyorsabban elmennek a mikrooxidáció miatt s amikor lecsökkennek a kritikus pontra elvénül a bor, esetleg romlásnak is indulhat illósodhat is..

Előzmény: Falusi1 (354)