biker78 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 1159

Látom itt mindenki kedveli az egyszerű, de mégis jó antennákat. Nos a GP, ill. triple leg antenna nekem is a kedvencem, az egyszerűsége, és megbízhatósága folytán.

Se tekercs, se kondi nem kell hozzá, csak betartjuk a megfelelő (negyedhullámú) méreteket és kész is. A másik a J-antenna ami szintén egyszerű, és nagyszerű.

Sajnos csak egy gond van velük, mindegyik egysávos. Ekkor jött az ötlet, legyen kétsávos GP és J-antenna egyben, és még kétsávos is.

Jelen esetben az antenna 2m-en negyedhullámú triple leg, 70cm-en pedig módosított betáplálású J-antenna. Neten sehol nem láttam ilyen leírást, ezért magam kísérleteztem

ki a meg felelő méreteket. Persze ez az antenna is kompromisszumos, mint minden kétsávos antenna, általában 2m-en picit hosszú, 70cm-en kicsit rövid, a rezonancia tekintetében. Mindenesetre, ha jól meg van építve, az SWR 1,5 alatt marad minkét sávban. A fotón látható antenna alap, természetesen a mérés után még a sugárzó töve

kapott némi jó dielektrikumu műgyantát, és földelés gyanánt pedig SF-2 folytót, meg némi szikikon szigetelést (FBS). Akit érdekel, vannak még fotók bőven.