chicagoi Creative Commons License 2016.10.03 -1 0 4197

..........................................Biztonság

A nitrát veszélytelen. Egészségügyi kockázatot a nitrit és a nitróz-amin jelent, amelyek magukban az élelmiszerekben illetve az emberi szervezetben képződnek a nitrátokból.

A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak. Megváltoztatják a vörös színű hemoglobint, amely így nem képes oxigén szállítására. Kb. 0,5 g feletti mennyiségben a nitrit akut mérgezést okoz. A felnőtt emberek rendelkeznek olyan anyagcserét segítő anyaggal (enzim), amely a hemoglobin oxigénszállító képességét hamar vissza tudja állítani. A csecsemők vérében levő hemoglobint a nitrit különösen könnyen át tudja alakítani, a segítő enzim pedig a hat hónaposnál kisebb gyermekek vérében még nincs jelen. A nitrit ezért náluk – mindenekelőtt a nitrátos vízből vagy zöldségből a szervezetbe kerülve – akár fulladást is okozhat.

A nitritből fehérjék (aminok) közreműködésével keletkeznek a nitróz-aminok, amelyek az erős rákkeltő anyagok közé tartoznak, az állatkísérletek pedig a májat és az örökítő anyagot károsító hatását is kimutatták. A nitrát nitritté, majd nitróz-aminná való kémiai átalakulása például pácolt termékek sütése vagy grillezése alkalmával történhet meg, ezért ez nem javasolt.

A pácolt hústermékek fogyasztása és a gyomor vagy az agy rákos megbetegedései között mindezidáig nem sikerült összefüggést megállapítani.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 3.7 mg/kg nitrát-ionban kifejezveFigyelem!

  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel................................
Előzmény: Törölt nick (4193)