beetee Creative Commons License 2016.09.22 0 0 2502

Minek kapkodsz?

Tudom...idő...

Jövőre NE tetejezd le a kiválogatott vesszőket a nyár közepén!!!

Szerencsétlen vessző ilyenkor még nőne, és érlelné be jövőre a termőrügyeket.

A visszavágás miatt meg elindul egy káros vegetatív üzemmód.

A rügyek még ebben az évben megindulnak és terméshozás nélkül a hajtáscsúcsot kezdik utánozni... Ezeken képződnek (ha képződnek...) az áttelelő termőrügyek. Elaprózódnak.

Amit tenned kellett volna: a letermett részek eltávolítása érés után. Esetleg egy kis hajtásválogatás, tehát a csökött, rossz helyen előbújó vesszők kivágása és ennyi. Tetejezni semmiképpen, és én hagytam volna több vesszőt is tartalékba.. (jöhetett volna még nem várt esemény... fertőzés, jég, fagy, stb...)

Tetejezni ráért volna a növekedési szakasz végén, amikor elkezd hullni a levél. Kb most, de akár télen, fagymentes időben, sőt... tavasszal is.

A konkrét állománysűrűséget meg a nem várt események miatt szintén tavasszal illett volna meghatározni.

Olyan nagy baj azért nem történt. Ezeket az oldalhajtásokat feltétlenül hagy meg, hagyd beérni a vesszőt. Jövőre ezek rügyeiből jönnek a virágzatos hajtások. Majd tavasszal a hosszukból vágj le, hogy egy-egy ilyen oldalhajtáson max 2-3-4 rügy maradjon. Több, de kevesebb virágot (és termést hozó rügyed lesz így).

Azok a sarjak, amik meg nem érték el a méteres magasságot, vagy nem fásodnak be rendesen (ezek egyébként is elfagynak), semmire nem valók. Virágozhatnak, de érdemi termés nincs rajtuk, akkor meg csak foglalják a helyet, és sűrítik a sort...

Előzmény: Málnanalfabéta (2501)