Málnanalfabéta Creative Commons License 2016.09.21 0 0 2501

Üdv ismét mindenkinek!

Sajnos ismét kérdésem lenne vala és segítségért,hozzáértő tanácsért jöttem...!!

Problémám a következő.....

...Mivel tavaly a sok meló miatt kicsit elcsúsztam a málna metszésével/mailing van meg fertődi.../ezért idén másképp ütemeztem a metszést.....

....Már augusztus elején csináltam egy amolyan"előmetszést",amikor az idei vesszőn oldalra növő,illetve a tetejét kb 180-190 magasan lemetszettem..............majd augusztus közepén/08.19-én/készre metszettem,és kitakarítottam,precízen kiválogattam a legerősebb,legszebb,legegészségesebb vesszőket,és kivágtam a letermett vesszőket illetve vissza vágtam kb 160 cm magaságra....!!!

Ilyen lett.....

Amiben akkor sem,és most sem voltam tisztában,az az ,hogy az augusztus elején lemetszett vesszők helyén,illetve tövében elkezdett egy másik vesző/vesszők növekedni,és fogalmam sincs róla hogy ezeket le kell e metszeni,mert eddig így még nem jártam,mert idáig ilyen korán még nem sikerült lemetszenem.....!!!?????

Augusztus 19-én ilyen volt már a vessző/k/...

Azóta eltelt egy hónap,és most már ilyen.......

A kérdésem az,hogy ezeket az újonnan/újra kinőtt oldalsó vesszőket ismét le kel még most,idén metszenem,avagy ezek már a jövő évben termést"hozni"akaró vesszők és hagyjam meg/na ez jó magyartalanul sikerült megfogalmazni,de hátha érthető...!!!???/???????????

Illetve ha le nem kell metszeni,akkor esetleg vissza kell e vágni ezeket az új vesszőket???

Idáig csak jóval később sikerült lemetszenem a málnát és csak tavasszal hozta azokat a vesszőket amiken a termés lett....!!!Így még nem jártam és nem tudom mi tévő legyek...???:(

És ami a földből kihajtott új hajtásokat meg hagyjam

/pl ilyeneket/...

Vagy ezeket még most ősszel szedjem ki,és mindenképpen csak a tavasszal kibújó hajtásokból neveljem majd ki a jövő évi új vesszőket amik majd 2018-ban hoznak termést??????????????

Fontos lenne a pontos válasz mert nyolc év munkája után ez lesz/lenne/az első évem hogy az egész sor málnám/24 méter/teremne.....!!!!

Természetesen ismét mindenkinek köszönöm aki segít a tanácsaival!!!!!!!!!!