Decemberben vajon mennyire szükséges a 4x4-es autó?
Hát... én még csak nyáron voltam ott, de most megyek novemberben, és két hozzáértő* is azt mondta, hogy kell, mert bármikor lehetnek olyan időjárási és útviszonyok, amikor számít a különbség. Nem a felföldi utak miatt, azok télen a dzsipek elől is le vannak zárva, hanem bárhol az országban jól jöhet.
* az egyik Magyarországon él, de jól ismeri Izlandot, a másik szintén magyar, és 18 éve Reykjavíkban él
egyik autókölcsönzős oldalon láttam, hogy maximum 600km-t lehet megtenni az autóval. Ez reális? Mi van, ha túllépem?
Fizetsz plusz kilométerdíjat, keresd meg a tarifát, valahol biztos le van írva apró betűkkel. De hacsak nem adnak nagyon-nagyon kedvező ajánlatot, inkább keress másik céget. A legtöbben nem korlátozzák a megtehető utat. Melyik ez a társaság?
Eleve számolj azzal, hogy Keflavík-Reykjavík oda-vissza 100, úgyhogy igazából 500 km marad. Nem sok.
kell lennie egy hitelkártyán akár 3000€-nak is, biztosítékként
Ha minden igaz, biztosítéknak annyi kell, amennyi a casco önrésze a bérelt kocsin. Ez valóban sok esetben kb. 3000 €. Szintén lehet olyan céget keresni, akik eleve jobb cascot kötöttek az autóikra, vagy lehet jó kemény pénzekért extra cascot venni sokkal alacsonyabb önrésszel. (Az alap cascot CDW, az extrát SCDW néven keresd, de van olyan cég, amelyik az alapot nevezi SCDW-nek, és az extrát valami másnak. Egy olyat is találtam, akiknél alapból rendes SCDW van, de annyival drágábban adják az autót, hogy máshol a bérlés mellett két SCDW is kijönne belőle :D )
autó nélkül gondolom szinte teljesen lehetetlen az izlandi kirándulás
3 napot eltölthettek autó nélkül is, ha minden kötél szakad. Amennyi abba belefér, azt lehet úgy válogatni, hogy minden elérhető legyen busszal, de akkor nagyon kötve lennétek a ritkás menetrendhez. És persze rendes skandináv áron (sőt...) mérik a buszjegyet is, 3 főre nagyon drága.