Azért írtam, hogy a különböző lombtrágyák meg műtrágyák annyit érnek mint halottnak a csók.
Márt csak azért se mert ez a "betegség" legnagyobb részben a zweigeltet tizedeli, utána az oportó. A többi fajtánál-kékfrankos, merlot, cabernet, stb..- nem fordul elő, vagy csak nagyon elvétve.
Pedig az elmúlt 10 évben kipróbáltunk sok mindent a zweigelten.
Én jobban hiszek abban, hogy korélettani oka van, meg, hogy a kocsánynál a hámszövetek eltömődnek és nem jut tápanyag a fürtbe.
Ezt(nálunk) tapasztaltuk is mivel kb: 15 éves koráig semmi gond nem volt vele. Csak az utóbbi 10 évben kezdett el fonnyadni savanyodni, ez idő alatt tán 2x volt, hogy csak minimális fonnyadás volt amúgy a kb: a termés 1/3 levagdaljuk a földre szüret előtt.( bár ez a tapasztalat nem mérvadó)
A másik amiről néha beszélnek, hogy az se mindegy ezeknél a fajtáknál, hogy milyen alanyra milyen nemest oltanak.
Az igazság az, hogy még ma se tudják az okát, de szerintem még egy jó ideig csak tippelgetni fognak.