Vargham Creative Commons License 2016.09.13 0 0 2154

> Tényleg azt hittem, hogy egy elrettentő fotó, hogyan ne... :D

Ennyire csak nem rémes...

Ezt akartam elkerülni:

Több bajom is van vele:

-Csupaszítani kell a végeket. (Ehhez ismerni kell a szükséges hosszt.)

-Nem lehet több pontot összekötni egy vezetékkel, mindenképpen vágni és csupaszítani kell.

-Leolvad a szigetelés, és jön a zárlat. Sajnos már többször megjártam.

Egy darabig próbálkoztam vastagabb, merev vezetékkel, és ónozott vezetősávokkal, de nagyon sok idő elkészíteni.

> Én (is) szoktam gányolni, főleg, ha gyorsan kell valami, és csak egyedi dolog.

Gyorsan kellett munkához egy darab. A korábban elkészült, maratott prototípus már be volt építve a céleszközbe akkumulátorokkal, motorokkal, mindennel, ráadásul két másik fejlesztővel kellett volna osztozni rajta. Én a felhasználó felületet programoztam. Az én 5x7 cm-es panelemen ugyanaz az MCU volt, ugyanazzal a szoftverrel, csak a motorok helyett LED-eken látszott a működés. (Sárga = jobbra forog, piros = balra forog.) Még a végálláskapcsolókat is lehet vele szimulálni. Úgyhogy fel sem kellett állnom az asztalomtól. :-)

Úgyhogy inkább dicsekedni akartam, hogy szoftveresként (az sem az eredeti szakmám) milyen szép elektronikát csináltam. :-)

> Franc aki nekiáll maratni egy egyszerű pár alkatrészes panelt.

Ja. Én ráadásul még nem is csináltam olyat.

> A bajom csak az volt vele, hogy lakkozott vezeték derékszögben hajtogatva, felmelegítve, és sok keresztezési ponttal garancia egy jó kis kontaktos zárlatra.

Erre nem is gondoltam. Mondjuk nem hajtogattam őket oda-vissza. Szerencsére nem találkoztam zárlattal.

Innen vettem az ötletet:

http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html

> Ráadásul egy eres merev drótot nem is fut be olyan szépen a cin, előfordul, hogy csak a gyanta fogja oda, és mivel merev nem is válik el, kontakthibás lesz.

Erre nagyon figyeltem. Tövig benyomtam az alkatrész lába mellé. Biztosra mentem a szigetelés leégetésével, ónozással, és ellenőriztem a kontaktokat is.

Szóval nekem jobban bejön, mint bármi más, amit eddig próbáltam. Főleg SMD alkatrészekkel kombinálva.

A vezetékezést egyedül a saját PCB-vel lehetne megúszni, ott viszont a tervezés vesz el több időt. Ami nem biztos, hogy megéri egy darabnál.

Előzmény: mekkGyver (2152)