Falusi1 Creative Commons License 2016.09.10 0 0 336

Felbátorodva azon, hogy voltatok szívesek reagálni és információkkal gazdagítani palackozás terén, kíváncsi lennék véleményetekre a következőkben is.

A 2015-ös Cab. F és S. szőlőm mustfoka közel 21 volt. Egy közel 1 hektós új tölgyfahordóban érleltem. A fejtés utáni  töltögetések alkalmával mindig kóstolgattam és igen jónak ígérkezett a minősége.

Nyár elején kezdtem észrevenni, hogy kissé csökkent az aromája és az addig érezhető enyhe karammell íz szinte eltűnt belőle. Augusztusban már egyértelmű volt, hogy a kiüresedés irányába mozdult el, ezért átfejtettem üvegballonokba és rövidesen palackozását tervezem.

A bor jelenlegi állapota a következő: Gyönyörű mélyrubin szín, sokat ígérő illat, majd ezek után ízleléskor jön a csalódás, mert az előbbiek után nem erre számítana az ember. Hangsúlyozni szeretném, hogy a bor nem rossz, nincs borhibája de ettől jobbra számítottam.

A bor 10 hónapot töltött a hordóban. Sajnos a pincém hőmérséklete fokozatosan emelkedett a külső hőmérséklettel és augusztusra elérte a 20 C fokot, de már nem emelkedik tovább. Én arra tippelek, hogy a hőmérséklet emelkedése felgyorsította az oxidációt és ez az oka a minőség csökkenésének, bár a változást talán a színén is kellene érezni, de azzal és az illattal nincs baj.