Bocs, hogy így szikrázom, de sok a kérdés, sok a mondanivaló :-)
Lehet, hogy mégsem voltam olyan hülye, mint ahogy azt először gondoltam...
Ma délután voltam egy cégnél, egyik alvállalkozónknál, akik nagyban hegesztenek alu szerkezeteket. A múltkor láttam a műhelyben sok egyéb gép mellett egy olyan Jasic MIG 200-ast, mint az én új szerzeményem. Eszembe jutott, hogy rákérdezzek arra az "induktivitás" gombra, aminek nem tudtuk kideríteni a funkcióját, és én kapásból huzaltoló sebesség állítónak véltem.
Azt mondta a tulaj, hogy az biza' a huzalsebességet szabályozza. Az áll, hogy beállítjuk a feszültséget, az ampert, az áram függvényében az automatika beállítja az ideálisnak gondolt huzal adagolást, de ezzel a potméterrel, bele lehet nyúlni az automatikába és bizonyos határok között, manuálisan szabályozni a huzaltolót. Azt mondta, hogy nem nagy az állítási tartomány, de mégis nagyon hasznos, mert van, hogy rendesen sikerül belőni a feszültséget és az áramot, de az automatika meghatározta huzaladagolás nem a legjobb, ilyenkor jön jól ez az opció.
Közben begyűjtöttem egy angol nyelvű kezelési útmutatót, nekiülök lefordítani. Kíváncsi leszek, hogy mit mond erről a gépkönyv.
Elmesélte a srác, hogy kimondottan aluhegesztéshez keresett egyfázisú gépet. Mindenképpen magyar gyártmányt keresett, hogy ha valami baja van a gépnek, akkor legyen akire támaszkodhat. De állítólag minden megkeresett gyártó lepattintotta, amikor elmesélte, hogy mire is keres technikát. Valamelyik ajánlotta neki ezt a Jasic-ot. Így került a Vaspálya utcába (asszem a Kranom Bt. lehetett). Nem gurigázott szarral, vitt magával két alu darabot, hogy ezt kellene összeheftelni, ehhez keres gépet. Nagyon készségesek voltak, ki lehetett próbálni, szakemberek segítették a tesztelést és nagyon bejött neki ez a Jasic.
Azóta is vígan aluznak vele, de azt mondja, hogy az "U" profilú görgő mellé 2 m-es munkakábelt használnak.