Borpalackozásnál tapasztaltatok e már olyat, hogy a colmatált dugók külső bevonata -lényegében a colmatáció- folyadék hatására elkezd sárga színű lét engedni. Nemegyszer használtam már ezt a fajta dugót de így még sosem jártam.
A borpalackozás általam ismert technológiája szerint a dugókat palackozás előtt le kell öblíteni, majd 60 C fok körüli vízben áztatni, dugózás előtt pedig fertőtleníteni. Én ennek megfelelően jártam el, mint kb. 20 éve mindig. Állványos kézi dugózót használva azt vettem észre, hogy a dugó összenyomásakor sárga színű lé szivárgott a borba a dugóból.
Ezzel szemben elolvasva a dugókat tartalmazó tasakon lévő címkét, a dugót szárazon kellene a palackba nyomni. A dugó vízzel vagy más folyadékkal előtte nem érintkezhet, még borral sem. Ez szerintem teljes képtelenség, vagy inkább vicc. A palack elfektetésekor ugyanis mindenképp érintkezik a dugó a borral és kioldja belőle a sárga lét.
Kipróbáltam szárazon bedugózni egy palackot. Kb harmadszori próbálkozásra sikerült, minden erőmet összeszedve, de attól féltem, hogy a palack szája eltörik vagy az ellentartó rugó nem bírja.
Megjegyzem még, hogy ugyanebből a fajta dugóból (colmatált 45 x 24 mm.) a 2 évvel ez előttről megmaradt tucatnyi dugóval semmi gond nem volt. ezzel szemben az idén júliusban rendelt, emlegetett dugóknak még a színe is más.
A fentieket egyrészt tanulság-levonás céljából, másrészt tapasztalataitokat, véleményeiteket kérve írtam le.