temero Creative Commons License 2016.09.04 0 1 17981

A terelés jó ötlet volt.

Ezen felbuzdulva én is megosztom veletek a 64-es angol A-100 orgonám felújításának és átépítésének néhány mozzanatát.

Fejembe vettem,hogy készítek egy olyan orgonát amelyet könnyedén lehet cipelni.Vettem hát Angliából egy A-100 orgonát és tavaly októberben elkezdtem az átépítését.

Mondanom sem kell,hogy régi,még gyári állapotú hangszer volt.Jó koszos,rozsdás alkatrészekkel,de minden működött rajta.Viszont a hangja az első perctől megfogott.

Papírkondis,de már az erősebb kimenő trafóval szerelt változat.Valószinűleg a papír és vörös kondi gyári csere idején készült.

Bemelegítésnek a basspedállal indítottam a felújítást.Elemeire bontottam.A rozsdás alkatrészeket újragalvanizáltattam:

Következett a belseje.A klaviatúrák felújítása már egy nagyobb falat volt.Elemeire szedtem.Minden egyes alkatrészt letisztítottam.A rozsdás alkatrészek újra lettek galvanizálva.A billenyűzet lötyögött ezért a cey-comb-ok is teljesen fel lettek újítva.A legnehezebb a megfelelő vastagságú filc beszerzése volt,de az eredmény jó lett és megérte a vesződést.Bemodelleztem a gyári Hammond feliratot is és teljesen új, általam legyártott fekete előlapokat kapott a billentyűzet.És persze új filceket is raktam bele.A vastagsággal itt is bajban voltam mert Európai gyártásban nincs ilyen vastagság ezért az USA.ból kellet megrendelnem. A vastag fámalkatrészek a galván előtt le lettek homokfújatva is.A vékonyakkal nem mertük ugyanezt tenni tartva,hogy megsérül,ezért a galvános csak lemaratta a rozsdát.Ezért a galván helyenként foltos. De sebaj már nem rozsdásodik tovább.

A felujított alsó klaviatúra.A preset kitisztítva ujrazsírozva.Plusz egy pillanatkép a klavi vezetékeinek visszaforrasztásáról.

Következett a generáronon az elfáradt papírkondik cseréje.Az az állítás miszerint ha vissza helyezzük a gyári értékeket,akkor nem kell újrakalibrálni a generátort,az nem igaz.így hát a kalibrálás is el lett végezve.Ehhez már volt némi rutin mert az USA- C3 orgonán már megcsináltam ugyanezt.A028-on teljes ELKO csere.

Fejembe vettem,hogy az összes egységet a későbbi szerelhetőség érdekében csatlakoztathatóvá teszem.Sikerült.Most minden egységet:klaviatúra,generátor,A028 szét lehet választani egy mozdulattal.Minőségesebb arany bevonatú csatlakozókat használtam.Biztosan állíthatom,hogy nem rontottam ezáltal a hangzáson.

Továbbá mivel hordozható hangszert szerettem volna készíteni ezért ketté vágtam az egész szekrényt egy ipari lapszabászgépen.Újragondoltam a designt.Megterveztem,majd elkészítettem az új alkatrészeket fából.Csiszolás,pácolás lakkozás.Utóbbi 7 réteg poliészter lakk.Végül polírozás.

Az alsó és felső test szintén egyedileg összeválogatott ipari csatlakozással kapcsolódik négy különálló egységben:táp,scanner A028,bass pedál.

Ettől a tervtől óvtak a kollégák és a szakemberek,de végül nagyon jól sikerült.Ami a legfontosabb,hogy jól is működik a rendszer.Teljesen zajmentes lett a végeredmény.

Ugy látom,hogy nem tudok több képet feltenni.Ezért ezt a kovetkező részben majd pótolom.

Előzmény: LittleBig4 (17975)