panthera negra Creative Commons License 2016.08.31 -4 0 191

Ma még nem volt semmi magyar halszagú:

 

Készülődik valami Magyarországon, amit már hetek óta nagy érdeklődéssel figyelek, és most veletek is megosztom. Ez a valami a minőségi magyar kaviár születése, vagy mondhatnám úgy is, hogy a készítői szerint az egyik legjobb halfarmos kaviár a világon. Magyar cégtől, nem feltétlenül csak magyaroknak.

 

 

Hogy mindenki pontosan értse, miről beszélek, egy kis kaviáralapozás következik. A kaviár nem mindig számított különleges ételnek, a Kaszpi-tengerben korábban ugyanis annyi volt a tokhal, hogy a halikra fogyasztása egészen mindennapos elfoglaltság volt. Viszont mivel eléggé romlandó dologról beszélünk, csak a vízparti településekben volt mindennapos. Még Budapesten sem ment ritkaságszámba, szakácskönyvek is megemlékeznek azokról az időkről, amikor a Duna elég tiszta volt ahhoz, hogy a tokhalak feljöjjenek ívni errefelé, így a kaviár az ételek alapanyaga volt. És hát a kecsege is tokhalféle, az ikráját pedig kaviárként nyomhatjuk be az arcba.