Rahed Lee Creative Commons License 2016.08.26 0 0 7305

A NiCd, NiMh akksikkal sajnos nyűgös az élet. Az a baj velük, hogy a hosszú élettartam titka a teljes lemerítés (nem mélykisülésig!) és a teljes fullra töltés.

Nem javasolt a részleges rátöltés, mert akkor jön az úgynevezett "memória effektus", vagyis ha annyit érzékel a hülye akksi, hogy lemerült pl. 30%-ra és utána fel lett töltve mondjuk 60%-ra, akkor legközelebb már nem igyekszik teljesen feltöltődni, előbb jelzi mint kellene, hogy degeszre ette magát. Minél többször kap részleges rátöltést, annál markánsabb ez a memória hatás. De ha ez mégis megtörténik, akkor lehet jó megoldás a formázás. Fullra tölteni, majd egy autó izzóval szépen lemeríteni. Amikor már csak alig dereng a pilács, akkor újra full töltés. Ezt megismételni vagy 5-6x. Nálam visszatért bele az élet. Első alkalommal még 8 perc után jelezte, hogy 100%-on van, az végén, már 35 percen át vette fel a töltést. Természetesen a leadási kapacitása is ezzel egyenes arányban növekedett. Az, hogy annyira lemerül munka közben, hogy már éppen csak forog, vagy éppen meg is áll, az még nem mélykisülés. Úgy tudom, ha 1V alá csökken egy adott cella feszültsége (alapon 1.2V-osak) akkor az már árt neki.

A litium akksiknál nincs ilyen jelenség, azokra simán rá lehet tölteni, akármennyit, akármikor. Az akksi gyártók szerint a legjobb, ha minél több időt tölt 80-90%-os állapotban. Ezeknél jobb ha nincs állandóan 100%-ra tolva. Én a mobilnál is ezt a protokollt követem.

Most kaptam két katalógust (Metabo és Makita) ezekben már új akku technológiákat mutogatnak. Elképesztő kapacitásokat láttam, igaz, elképesztő árakon :-( Volt akksi 60 ezerért is. Lassan már az olajfúró tornyok is akkumulátorról mennek.

Előzmény: traktoros82 (7303)