Nekem is egy régi kék Black&Decker-em van, egyszerűen nem akar elpusztulni. Én is kacérkodom egy kb 5-600W-os fordulatszámszabályzós, oda-vissza forgós, drótos géppel. Makitákat és Metabo-t kerülgetek.
Van egy akkus Metabo BST 12 Impulse fúróm, ez valami csúcs. Az impulse funkció baromi jó. Olyan nyomatékot képes ebben az üzemmódban produkálni, hogy tölgyfában simán eltörte derékban a 4-es facsavart. És ez nem ütvecsavarozó funkció, nem üt, hanem lökésszerűen, pulzálva adja le az anyahajó-motornyi nyomatékot :-)
De az akksikkal nekem is meggyűlik a bajom. Az egyiket újracelláztam, az rendben is van, a másik hirtelen elhunyt. A minap szedtem szét és egy Mekk Mesteri színvonalon összekókányolt akkupakkot találtam benne. Kontakthibás volt. Újra forrasztottam az egészet és újraformáztam. A NiCd akksik halála a mélykisülés. Onnan nehéz visszahozni őket. Az enyém már több, mint egy éve volt kómában, gyakorlatilag nullára merültek. Miután újraforrasztottam, csináltam kb 8 töltés-kisütés ciklust és most egész jónak tűnik.
Elképesztő módon fejlődik az akku iparág. Nemrég még a 2 Ah környéki akksik nagy kapacitásúnak minősültek, most meg sorban jönnek ki a 4-5 Ah vagy még nagyobb Lítium akksikkal. Ez a jövő, ha tetszik, ha nem.