SzGazdaMA Creative Commons License 2016.08.24 0 0 3073

A szőlő fórum 20430 hozzászólásban egy nagyon fontos cikkre hívta fel "Gyula65" a figyelmet. Eddig még senki nem reagált rá. Talán elkerülte a fórumtársak figyelmét vagy még a cikkben felvetett probléma nem érinti őket.

Nálam az eddig érő szőlők több mint fele már használhatatlan. A cikk olvasásáig nem értettem mi történik a szőlőimmel, mert ilyen idáig a praxisomban ilyen nem fordult elő. A cikk elolvasása után viszont azonnal tudtam, hogy nálam is a muslica okozza a problémát.  Pedig hogy örültem annak, hogy két permetezéssel sikerült minden fajtát megőrizni az idei rendkívüli időjárás ellenére!

Rendkívül el vagyok keseredve és tehetetlennek érzem magam.

Megtisztelnétek, ha minél többen hozzászólnátok és elmondanátok azt, hogy

-Titeket érint-e a cikkben felvetett probléma?

-Láttok-e az orvoslására valami megoldást?

Hogy ne kelljen bíbelődni a cikk megkeresésével kimásoltam és alább olvashatjátok.

"A Távol-Keletről származó foltos szárnyú muslicát már mint "a második filoxérát" emlegetik. Közvetlenül a szüret előtt rakja le petéit a gyümölcsbe, így permetezőszerrel már nem lehet fellépni ellene. A soproni hegyközség elnöke a kemény télben reménykedik.

Ha nem sikerül megtalálni az ellenszerét, "a második filoxérává" válhat a foltos szárnyú muslica – mondta csütörtökön a soproni hegyközség elnöke, hozzátéve, jelenleg nem tudják számszerűsíteni, idén mennyi kárt okozott a rovar, de rohamos terjedésére számítanak.

Taschner István közlése szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a rovar a szüret előtt rakja le petéit az élő gyümölcsbe, amikor már nem lehet permetezni; mivel a lárvák felhasítják a héjat, megrohadnak a szemek, napos, száraz időben pedig megecetesedik a nedvük, így feldolgozhatatlanná válik a termés.

© AFP / Fredrik Von Erichsen

"Sok gazda számolt be arról, hogy e kártevő miatt kellett a földre is szüretelni, de pontos kárösszeget nem tudunk" – jegyezte meg, hozzátéve, most készülnek felvenni a kapcsolatot az ausztriai agrárkamarával, hogy tájékozódjanak, ott mekkora kiesést okozott a távol-keleti eredetű muslicafaj, amely a szüretet követő szőlő nélküli időszakban is hihetetlen mennyiségben van jelen a borvidéken, ráadásul nagyon gyorsan szaporodik.

Taschner István megjegyezte: abban reménykednek a gazdák, hogy egy kemény tél jelentősen visszavetheti a foltos szárnyú muslicák magyarországi terjedését.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a hónap közepén Balfon és Fertőrákoson találkoztak a kártevővel, amely 2009-ben kezdte meg világméretű terjedését, az első példányokat pedig tavalyelőtt fogták a Növényvédelmi Kutatóintézet munkatársai az M7-es autópálya egyik pihenőjében. A megyében először 2013 őszén észlelték jelenlétét.

Közlésük szerint a kártevő lárvái, a fehér színű 3-4 milliméteres nyüvek az utazók által kidobott fertőzött gyümölcsökkel jutnak el új élőhelyekre, ugyanakkor ez a faj jó repülő, naponta 40-50 kilométert is megtehet."

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.