Sziasztok,
Véleményeteket szeretném kérni.
Párommal vettünk egy kertes házat (80-as években épült), melyet szeretnénk felújítani. Így a nyílászárók cseréje is felvetődött. A költségek miatt a fehér műanyag nyílászárókon gondolkodunk.
Kértem ajánlatokat. Utána is olvastam. Olvastam, hogy inkább a német minőségben lehet megbízni mind a profilt illetően, mint a vasalatot illetően.
Az alábbi ajánlatokat kaptam:
1.
A nyílászárók GEALAN S8000 IQ hatlégkamrás, 74 mm beépítési mélységű, UV álló német profilrendszerből, horganyzott
acélmerevítéssel, ROTO NT német vasalatrendszerrel, résszellőztetési funkcióval, 4 - 16 - 4 LOW - E + Argon hőszigetelt üvegezéssel (
k = 1,0 W/m2K ), keskeny szürke gumitömítésekkel, design üvegszorítóléccel, kívűl - belűl fehér színben készülnek.
2.
MŰSZAKI TARTALOM:
Típus: WINDOOR PS 75 ablakok és ajtók - 7 légkamrás 75 mm-es műanyag profilrendszerből, horganyzott
idomacél merevítéssel
Vasalat: ablakok, erkélyajtók:
ROTONTnémet gyártmányú egykezes működtetésű nyíló-bukó vasalatok
Kilincs: ablakok, erkélyajtók:
MACO, illetve ezzel egyenértékű típusú
bejárati ajtók:
MACO, illetve ezzel egyenértékű típusú
Szín: fehér, ha ettől eltérő, akkor azegyes pozíciók leírásánál található a tervezett szín
Méret: tényleges méret
Üveg: 24 vagy40 mm vastagságú, típus, réteg felépítés pozíciónként feltütntetve
3.
Profil: M-OC Gealan (német) 6 légkamrás műanyag profil, 74 mm-es mélység
Üveg: 4-16-4 + Low-e + argon gáz, K=1,0 Wm2K
gumitömítés: kétszeres szürke
Vasalat: Roto
Többféle kételyem is van.
Az 1. ajánlatnál azt mondták, hogy Németországban gyártják le az anyagokat, Nyírbátorban szerelik össze egybe őket, majd pedig úgy építik be. Úgy tudom, a GEALAN jó minőségű német anyag, a ROTO vasalat szintén, illetve a k érték (Uw) is megfelelőnek tűnik, a 6 légkamrás szintén.
A 2. ajánlatnál az a problémám, hogy az ajánlatkészítő elmondása szerint a WINDOOR PS 75 ablak egy cseh gyártmányú ablak, viszont ez már 7 légkamrás.
A 3. ajánlat elvileg ugyanaz a minőség lenne, mint az 1., ha jól látom, bár nem tudom, hogy milyen érdemi különbség van a GEALAN S8000 IQ és a GEALAN M-OC típus között.
Tudnátok esetleg útmutatást adni a 3 ajánlat alapján nekem? Vagy ez a nyílászáró egy kicsit túl van misztifikálva? És a 6 vagy 7 légkamrás között gyakorlatilag semmi különbség sincs (mármint, hogy emberi szervezettel megkülönböztethető különbség)? Sokszor már nem tudom, hogy csak kákán a csomót ez a sok minden, vagy tényleg ennyire fontos a nyílászáró minősége?
Köszönöm előre is a segítségeteket!