Rahed Lee Creative Commons License 2016.07.29 0 0 7183

Igen lehet vágni az új szalaggal azonnal, de én több gyártónál is azt olvastam, hogy van egy 10-15 perces "betörési" bejáratási szakasz az elején. Ilyenkor egy kicsit kisebb előtolással, terheléssel kell használni mert ez megnöveli a szalag élettartamát. Gondolom a kíméletesen és fokozatosan növelt terhelés, melegedés miatt alakul ki az ideális anyagszerkezet a szalagban. De ezt Csikarc jobban tudja.

A lelazítás az biztosan hasznos lehet, de én nem bajlódom vele. Miután kiiktattam a nem túl stabil gyári excenteres feszítőművet, nálam sokkal körülményesebb lenne mindig lelazítani. Egy fél éve használom a bimetál szalagot és semmi baja, pedig az utóbbi hetekben sok rozsdamentest daraboltam vele.

A faipari szalagfűrészemen sem szoktam lelazítani. Két éve van rajta a jelenlegi szalag, amivel elég eretnek módon nagyon sok alut vágtam az elmúlt időszakban. Ráadásul faipari szalaggal tettem mindezt. Nem igazán normális dolog, de nem volt más megoldás. Most kellett egy kicsit utánfeszíteni. Én faipari szakon végeztem anno, a suliban komoly gépműhelyünk volt, közöttük, nagy ipari szalagfűrészek. Sokat mentek, de soha sem lettek lelazítva a munka után. Üzemi gyakorlatokon sem láttam, hogy műszak végén bármikor is lazították volna. Én annyit szoktam tenni, hogy ha sokáig nem használom, bizonyos időközönként kézzel megmozgatom egy kicsit, hogy az a szakasz, ami eddig a tárcsa ívén volt, az az egyenes szakaszra kerüljön.

Egyébként léteznek egyszerűbb beépített szalagfeszesség mérő szerkezetek. Egy görgő van nekiszorítva a szalagnak egy rugó által, a görgő konzolján egy mutató van, aminek a pozíciója annak függvényében változik, hogy mennyire tudja a görgő benyomni a szalagot. Házilag is kivitelezhető, de szerintem nem olyan fontos dolog ez. Kézzel benyomva is nagyon jól megítélhető a megfelelő feszesség.

Előzmény: Pete-weld (7181)