Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.26 0 4 2931

A Bakonyi Karcsi bácsi által említett 5. éves termőre fordulása a magoncoknak már a múlté...(igaz, a video nem is volt olyan régi).

Egy új hibrid előállítása során ma már nem lehet megengedni olyan luxust, hogy 5 évig várjunk a termőre fordulással!

Általában egy gyors módszerrel már a keresztezés évét követő harmadik évben kaphatunk termést (és az alap paramétereket megnézhetjük: magvas/magvatlan, fehér/kék, muskotályos vagy sem, illetve az érésidő (ami időközben még változhat...).

Az első családot 2005-ben kereszteztem, amiből 1 egész komoly anyag született (peronoszpóra rezisztens). 

Általában és optimális esetben az új hibridek termőrefordításának a menete időben így néz ki:

pl. 2014-ben virágzáskor a keresztezés elvégzése, a fürtök kifejlődnek, érett állapotban leszedés, kimagozás, magok tárolása

2015-ben magok elvetése, csíráztatás, a kikelt magonc egyedek nevelése, év végén beérett, vékony vesszők

2016-ban a télen lemetszett, fás vesszők, oltócsapok hűtőben tárolása, májusban zöldre-fás oltása idősebb alanyba. Ha jól sikerül az oltás, akkor az adott évben 1,5-2 m hosszúságot is növekedhet az új hibrid, közben vastagszik is, és átlépi a juvenilis fázist, nyáron végbemehet a termőrügy differenciálódás. 

2017-ben hosszú szálvesszőre való metszés, és szinte biztos termés-hozás

Ezen a "gyorsított módszernek" nevezett meneten sikerült még gyorsítanom. A magvetés évében februártól mesterséges (LED) fényen neveltem a magoncokat, így áprilisra már kétszer tetejeztem őket :), és az alsó ízközök így szépen elfásodtak, így május végén már be is oltottam őket. Így pl. a 2014-es hibridjeim már idén hoztak fürtöt és kóstolhatom őket :)

Ez már extrém módon megerőszakolása a növénynek, ennél gyorsabban már fizikai képtelenség termőre fordítani a csemegeszőlőt (szabadföldi körülmények között).

Persze meg kell jegyezni, hogy ez csak részben sikerült, mivel 26 magoncból 13 került ilyen gyorsan beoltásra, amiből 7 hozott termést...

De még mindig jobb arány, mintha 2020-ban várnám a sültgalambot...

Előzmény: Maci_P (2915)