zsebi41 Creative Commons License 2016.07.23 0 0 3686

Ezt találtam

 

Kovászos uborka télire

  1. Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).
  2. A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az ubi tetejére rakjuk.
  3. Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.
  4. Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az ubira, hogy ellepje a kaporral együtt.
  5. Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás utánállítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.
    Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, álltalában.
  6. Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb 1 hónapos), és leüllepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
  7. Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
  8. Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!

 

 

story

Lengyelországban élek, és itt tanultam ezt a féle kovi ubit. Kicsit más az íze, de nagyon finom. A legjobb benne, hogy eláll akár évekig. Nemrég nyitottunk ki egy 5 literes ásványvizes üvegeset, ami most volt pont 1 éves. És nagyon finom volt....

 

 

Az biztos, hogy kipróbálom! Izgat a műanyag palack.