Falusi1 Creative Commons License 2016.07.22 0 0 1994

Az oltás nehézségeiről, egy olyan kezdő mint én, külön rovatot tudnék indítani. A lényeg nem feladni még akkor sem ha az ember azt hiszi, hogy nála bénább nincs. Fontos, hogy a kezdeti sikertelenség kitartással párosuljon. Most pedig egy kis ízelítő a kezdő oltó megpróbáltatásaiból:

Hónapokkal ezelőtt írtam, hogy három tőkét próbálok átoltani. A jelenlegi helyzet sokat mond a nehézségekről:

Egy elrúgós fehér tőkén áprilisban 5 szemzést készítettem, majd látva az eredménytelenséget később még néhány zöldbe fást, sőt még héj alá oltást is. Már kezdtem beletörődni, hogy egyik sem sikerült, amikor több mint 2 hónap múlva az egyik szemzés megindult és most kettő, 2 méteres hajtása van.

Egy nemest eldobott vadalany beoltásával 5-ik éve kísérleteztem eredménytelenül. Az idén két zöldbe fást és egy héj alá oltással próbálkoztam. Itt is látva a sikertelenséget, kb. egy bő hónap elteltével hagytam a vad hajtásait újrafejlődni, hogy jövőre is legyen mivel próbálkozni. Amikor a vad új hajtásait akartam rendezgetni észrevettem, hogy az egyik zöldbe fás megindult. Nosza letördöstem az összes vad vesszőt .A megindult oltás jelenleg egy arasznyi, de egy másik is mozgolódni látszik. Nem tudom beérik e még őszig.

A harmadik egy szintén rúgós Cab. Franc tőke. Ezen is készítettem még áprilisban 6 szemzést. Szinte mindegyik megindult ahogy szokott, legalább is nálam, majd megállt 2-3 kisleveles állapotban és leszáradt. Ekkor ezen a tőkén is készítettem vagy 5-6 zöldbe fás ill. héj alá oltást. Több mint egy hónap után itt is megindult egy zöldbe fás, de az eredeti vesszőket itt is hagytam megnőni. Most fogalmam sincs mit csináljak. Az eredeti vesszőket itt már nem merem letördösni, mert ha a megindult oltás nem fejlődne elég gyorsan és nem érne be, az eredeti vesszőket pedig eltávolítom, lehet hogy a tőke elpusztulna.

Hát ennyi egy kezdő megpróbáltatásairól. Kíváncsi vagyok az észrevételeitekre és a jövőre vonatkozó tanácsaitokra.