Csemege uborka.
1. 7 dcl-es üveg. alulra kapor babérlevél bors.
belerakom a megmosott uborkát dugok még bele torma csíkot.
rászórok 2 teáskanál sót, 2 evőkanál cukrot 6 evőkanál 10 %-os ecetet
A vízcsapnál megtöltöm hideg vízzel, pici tartósító szer a tetejére, folpackot teszek rá, rá csavarom a tetőt, egy megfelelő méretű fazékba teszek egy tiszta konyharuhát, ráállítom az üvegeket, feltöltöm vízzel az üveg 3/4 részéig és felforralom addig míg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Elzárom a gázt. és az edényre fedőt teszek, a vízben hagyom kihűlni felcímkézem és mehet a helyére.
Akár több évig is eláll, ropogós és nem túl édes.
1/2 l. 10 %- os ecet
15 dkg. só 30 dkg cukor
3 mokkás kanál szalicil, /v. kénpor, Na. benzoát
1 " " kénpor
1 " " timsó
előző nap szoktam a levet elkészíteni, mert rosszul oldódnak a belevalók ott van előttem és néha néha megkavarom.
Üveg aljára, megy fa, levél szőlő levél, ribizli levél amelyik van
A levet előző nap szoktam készíteni
babérlevél, bors, tormacsíkok
A levet nem kell forralni csak hidegen ráönteni, a paprikákat spatulával, vagy műanyag lappal lenyomni.
Ezt a levet használom akkor is ha paprikát teszek el csak.
________________________________________________________________________________
Csalamádé
-
- 1 kg paprika
- 1 kg káposzta
- 1/2 kg uborka
- 1/2 kg hagyma
- 1 mokkáskanál szalicil v. Nátrim benzoát.
- 1 mokkáskanál borkénpor
- 10dkg cukor
- 3 dl.10%-os ecet
- 6 dkg só
A káposztát legyalulom, és egy olyan nagyságú edénybe teszem, amiben minden hozzávaló el fog férnin és még keverni is fogom tudni. A hagymát vékonyra vágom, ráborítom a káposztára. A paprikát, uborkát (hámozás nélkül!) kb. 4 mm-es szeletekre vágom, és szintén a káposztához borítom. Ráöntöm a sót és a cukrot, átforgatom. Állni hagyom kb. 1/2-1 órát, időnként átforgatva. Minél puhábbat szeretnénk, annál tovább hagyjuk állni. Az ecetbe keverem a borként és a szalicilt, ráöntöm a zöldekre. Ismét keverem. Kigőzölt, lehűtött üvegekbe töltöm. Fóliával csavarom rá a tetejét.
Nem tévedés víz nem kerül bele elég a saját lé.
Ezen kívül van még a nyári és téli kovászos uborka de lehet, hogy az nem is érdekel.