Törölt nick Creative Commons License 2016.07.10 -3 2 1400

Tegnap Nádújfalun utaztam át, előzetesen nem néztem utána hogy mik a falu nevezetességei, de egyszer csak az út mellett felbukkant egy templom, amely nagyjából a keveréke volt a rakacaszendinek és a mályinkainak.

Kerítőfal, huszártoronyka, és külön álló harangtorony.... azonnal bekanyarodtam hozzá, gondoltam megnézem.

Nagy szerencsém volt, mert a gondnok hölgy véletlenül ott volt, (éppen indulóban), és még ő kérdezte meg tőlem hogy szeretném-e megnézni a templomot belülről.

Hát persze. :-)

A hölgy nem tudott róla hogy a templomnak Árpád-kori eredete lenne, de én ennek ellenére teljesen biztos voltam ebben a stílus alapján, és itthon utánanézve nekem lett igazam! :-)

Itthon azt is láttam a leírásokból hogy bejutni nem is olyan egyszerű egyébként...

"... Hajója és szentélye a 13. század második negyedében épült, a karzat két pillére és a Ny-i homlokzat támpillérei a 13. század végén. A D-i oldal gótikus kapuja a 15. század elején, a Homokterenyei család építkezései során készült. 1801-ben pusztuló oldalépítményeit lebontották, az épületet helyreállították, ekkor épült a sekrestye és a huszártorony. A hajót 1920-ban boltozták be, akkor tüzelték el azt a kazettás mennyezetet, amire az 1512-es évszám volt felfestve..."

Forrás:

műemlékem.hu - Római katolikus templom, Mátraterenye

Még a kis harangtornyot is megnézhettem belülről, amely szinte pontos mása a Mályinkán találhatónak, évszám bevésések az ajtófélfán és a mestergerendán:

Előzmény: Jesper Olsen (1398)