Törölt nick Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2716

Kedves Filmes barátaim!
Ez év július-augusztus hónapokban követően meg fog alakulni a  Film és Média Történeti Egyesület Keszthelyen.
Célunk az,hogy egy színvonalas múzeumot hozzunk létre a kastély szomszédságában található mosóház épületében a film történetének,ahol megfelelő tárlatokban be tudjuk mutatni a filmkészítés és vetítés eszközeit. Mindezek mellett egy korszerű digitalizáló központot is szeretnénk létrehozni,ahol meg tudjuk menteni az erre még alkalmas állapotban lévő filmeket,képeket,dokumentumokat az utókor számára.Az épület pincéjében egy korszerű digitális és egy hagyományos analóg mozit is szeretnénk kialakítani.
Ezen nemes célok érdekében gondoltam felkérni az országban élő és ez irányban ténykedő szakembereket és támogató tagokat,hogy hozzunk létre közösen ezt az egyesületet.
Elgondolásunk szerint a már meglévő saját gyűjtemény mellett a tagoktól és más múzeumoktól kikölcsönzött készülékekből és dokumentumokból alakítanánk ki az állandó és az időszakos kiállításokat.Természetesen vásárlásokkal is ki fogjuk egészíteni a listát elsősorban a ritka dolgok esetében.
Terveim szerint az összegyűjtött eszközök egy részét megkíséreljük helyreállítani a statikus és interaktív kiállítások miatt, amennyiben lehetőségünk van rá.
A tárlatokat számítógépes vezérlő rendszer fogja felügyelni.
A kezdetektől mostanáig be fogjuk mutatni a filmkészítés, vetítés, szerkesztés műveleteit korhű dokumentumok felhasználásával.
Komplett tv stúdiót fogunk kialakítani a körzeti tv-k meglévő és már rendelkezésünkre álló anyagokból.
Interaktív honlapot fogunk létrehozni 3D-s bejárási lehetőséggel a rendelkezésre álló legmodernebb technológiával,hogy virtuálisan is bemutathassuk a kiállításokat.
Az interneten több helyen is feltettem a hirdetést a következő tartalommal:
"Keszthelyen létesítendő filmtörténeti múzeumunk részére szívesen fogadnánk  filmeket, filmes eszközöket, dokumentumokat.
Minden felajánlott tárgy mellett a felajánló személy nevét is feltüntetjük a honlapunkon és a kiállított tárgyak mellett! "
A filmmúzeum alapítással kapcsolatos internetes felhívásomra már sokan ajánlottak fel kisebb vagy nagyobb tárgyat vagy egyéb dokumentumokat.
Még egy forgatókönyvet is kaptam,aminek nagyon megörültem.Nagyon fontos lenne hogy sok eszközt tudjunk beszerezni és megfelelő színvonalon kiállítani.
Jelenleg a gyűjtési fázisban vagyunk ami ebben az évben is folytatódni fog.Még most van esélyünk,hogy komplett már nem működő mozikat tudjunk leszerelni itt a Balaton partján ill az országban bárhol. ahol van rá lehetőség.Több balatoni településsel is felvettem a kapcsolatot már, ahol ilyen leszerelhető mozigépek és egyéb filmes berendezések vannak. Reményeim szerint sok felajánlás érkezik ezektől az önkormányzatoktól is.
Az egyesületbe olyan tagokat szeretnénk bevenni, akik egyrészt kapcsolatuk révén tudnak majd segítséget nyújtani, másrészt olyan tagokra is szükségünk van akik megfelelő szakmai tapasztalatokkal, esetleg gyűjteményekkel is rendelkeznek, vagy a beszerzésben és bővítésben tudnák segíteni a létrehozandó múzeumot.
Jelenleg az egyesület alapítása folyik és a tagjelöltek meghívása. Az egyesület alapító tagjainak kialakítása után lesz döntés az alapkoncepció kijelöléséről. Ezt követően  a társaság vezetősége és az alapító tagjai fogják meghatározni a további célokat és a hozzá kapcsolódó technikai és egyéb megoldásokat. Elsődleges és szerintem most az egyik legfontosabb cél az országban még fellelhető mozik lecserélt analóg berendezéseiket és egyéb dokumentumokat megmenteni és és begyűjteni.(Ne a MÉH-be kerüljenek!)Az ország szinte minden részéből van csatlakozó tagunk már! Pestről is van pár gyűjtő tagunk,aki csatlakozott az egyesülethez.
A távolság nem akadály hisz az ezzel foglalkozók az életük egy részét a filmnek és az ehhez kapcsolódó eszközök gyűjtőmunkájának szentelik. 
A munka sem akadály,mert mindenki ott segíti a munkát ahol tud és amivel tudja és szeretné.Nem kötelező az aktív részvétel sem. Amúgy a tagságból bármikor ki is lehet lépni!
Az egyesülethez min.10 fő kell,hogy csatlakozzon.5 hónapja még aggódtam,hogy vajon össze tud-e jönni ennyi lelkes ember az ügy érdekében.Ma már ezért nem kell aggódnom!Már több mint 40 fő tagunk van az ország minden részéről ideértve a keszthelyi egyetemi dékánt, a gyűjtőket, múzeum és mozis szakembereket, filmes szakembereket, volt mozi gépészeket, technológusokat, egyéb tenni akaró pártoló tagokat.
Hívunk és várunk mindenkit az ország minden részéről akik ebben a témakörben alkotnak és próbálják összegyűjteni és megőrizni az régi analóg filmtechnológia eszközeit, a még meglévő filmeket, dokumentumait az utókor számára. Eddig közel 2000 db 16mm-es egyetemi film vár a raktárunkban digitalizálásra melyet pécsi partnerünk segítségével már el is kezdtünk. A társaság létrejöttét követően indul be a múzeum működtetési finanszírozási rendszer kialakítása az ehhez kapcsolódó szervezetek bevonásával.
Keszthelyen is sokan támogatják ezt a kezdeményezést.
Én úgy gondolom, hogy ebbe a csapatba Te is kell,hogy beletartozzál!
Én személy szerint is megtiszteltetésnek venném, ha az egyesületben tudhatnálak alapító tagként.
Tehát várlak és hívlak,hogy személyeddel is öregbítsd és vegyél részt az egyesület alapításában és leendő munkájában.

Köszönettel és baráti üdvözlettel: Szávics Gyula 
Az egyesület ötletgazdája és alapító tagja. 
www.hungarianfilm.hu
tel:06309757096