Ne kérj elnézést!!!Én köszönök minden tanácsot!!!
Lehet hogy félreérthetően fogalmaztam!!
Az első málnatöveket ültettem hat éve,és azok/legalább is a fertődi köszöni szépen jól van.../mire az egész soron végig szaporítgattam az került hat évembe....van olyan amit pl idén ültettem és csak jövőre fog elsőnek teremni /ha fog/!!
Permetezni pedig azért permeteztem már ősszel is,mert tavaly is úgy jártam főként/így utólag visszagondolva/a mailingal,hogy kb akkorra jött elő rajta a nyavaja,mikor teremni kezdett!!!!!És már tavaly is pl az első termést ki kellett dobnom mert még nem járt le az élelmezés ügyi várakozási ideje!!!
És idén is azért kezdtem el tavasszal permetezni mert az első oszlop utáni első tövön láttam hogy valami nem stimmel/a mailingon/és most ahogy három naponta szüretelem,feltünt/pl ma reggel/hogy az ahhoz legközelebb lévő fertődi is mintha kezdene megbetegedni,és kissebb szemeket szedtem rla mint az előrébb lévőkről...........!!
Nem csak kissebbek a szemek,a mailingon,hanem maga a szem szerkezete is csak néhány/gyakran csak négy-öt magnyi csümölcs gerezdecskékből áll/És van hogy a szem egy része pl fehér,vagy sárgás marad,és a levelei aprók,a szára jopaszabb maradt,és látszik rajta hogy valami baja van....!!!
Ha virus fertőzött töveket szaporítottam annó végig,lehet vele valamit kezdeni??????Ha valahogy kiírtom és másik fatát ültetek a helyére az is megbetegedhet???
Vagy lehet valamit ellene tenni???Máshol nincs helyem a málnának!!:(
A paradicsom szerintem nem jó példa...nekem is van évek óta,és tavaly is volt egy tő ami beteg lett és ki kellett húzbom,és idén is úgy tünik hogy van kettő.............a paradicsom vészről meg már nem is beszélek.......az akár egy két nap alatt elviszi az egésszet/aamennyire én tudom/!!!!
Én se rajongok a permetezésért de azt tapőasztaltam hogy muszály.....leginkább az időjárásonm múlik hogy kell-e vagy nem...........teszem hozzá hogy nem értek hozzá,de ezt tapasztaltam!!!!!!
Köszi minden tippet,segítséget!!!!!!!!!!!!