Málnanalfabéta Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2404

Üdv Mindenkinek!!

Sajnos megint itt vagyok!!!:(

Ami azt jelenti hogy sajna megint gond van a málnámmal.......!!

Tanácsot,tippet szeretnék kérni,amiket előre is köszönök........!!!!

A probléma a következő:

Kb hat éve csináltam egy 24 méteres kordont amit három egyenlő szakaszra osztottam.........

Az első két oszlop közé ültettem két tő fertődi zamatos málna tövet a második.és harmadik szakaszra pedig összesen 5 tő mailing expoitot amiből 3 tő fogta meg...........!

Aztán az évek során mindkettőt végigszaporítottam gondos munkával és sok kínlódással..........!

És most jön a lényeg...............

Idén lett volna az első rendes,és teljes soron termés,de annak ellenére hogy már tavaj őszzel,metszés után is bepermeteztem többször is az egész sort/amolyan megelőzés képpen/réz tartalmú és rovar ölő szerekkel,és ősszel meg tavasszal is kapott vasgálicot,meg műtrágyát meg ősszel több éves humuszt a trágyagödörből.............

Tavasz óta kb két-három hetente szórtam/eleinte/dithan+mospilan+score /később/ridomil+actara kombinációval/úgy hogy az első termést el is kellett dobnom mert az élelmezés ügyi várakozási ideje még akkor nem telt le/........

És ugyan ilyen időközönként permeteztem/ahogy az esős idő engedte/woldünger+vuxál+vas lombtrágyával...............!!!!

Mindkét fajta ugyan azt és ugyan akkor kapta a kezeléseket,mégis a mailingon folyamatosan látszott hogy valami baja van,a levelei aprók,nem egészségesek,mostmár el-el száradnak........és most a gyümölcse apró,csak néhány magnyiból áll/sajna nem tudom mi a málna szakszerű elnevezése a részeire...:(/és vagy leszedem szinte éretlenül,vagy az a néhány csökött szem széthullik a kezemben ahogy húznám le a kocsányról.........!!!:(((((((((((

Kérdés/ek/.......

Vajon a mailing azért beteg állandóan mert beteg töveket kaptam annó,és a büdős életben nem fogom tudni kikúrálni a nyavajájából,vagy pedig egy "túlhibridizált "érzékeny szar fajta és mihamarabb írtsam ki és cseréljem le...............?????????

A ciki az egészben hogy a szüleimnél van olyan nevesincs fajta ami nem hogy permetet nem látott,de még permetező kannát sem és még sincs semmi baja................!!!!!!!

A termés kiesésről pedig csak annyit hogy a fertődin az egy oszlopköznyin egy szedésre,kb három nagy tejfölös vödörnyit szedtem le/gyönyörű szép,nagy egészséges szemeket/,a mailingról pedig a két oszlopközről nem egészen ugyanennyit...........!!

Pedig tavasz óta egészen virágzás utánig permeteztem,mert már az oszlop utáni első tövön látszott az elején hogy valami nem stimmel..........most viszont már nem nagyon szeretném permetezni a málnát......kell a francnak a vegyszeres málna..........!!!

Ismer e valaki olyan gyomírtót ami úgy kiviszi a mailingot/ha nem lehet kikúrálni /hogy írmagja sem maradjon......???????

Még egy kérdés:

Az idei vesszők már kb 30-40 centivel túlnőtték a drót magasságát........le lehet már most is vágni a kívánt magasságra vagy meg kell várni mire leterem a tavaji vessző és együtt metszeni azzal...????/tavaj úgy jártam hogy megnőttek vagy három-négy méteresre,és eldöltek egymásra......../!!

Megpróbálok néhány képet felrakni háthasikerül...:

Valamiért nem engedi feltölteni a képeket.........!!:(