korimv6 Creative Commons License 2016.06.17 0 0 9238

Megint szivat a Vivaro.  Nemrég csináltam nagyszervizt. Ki lett cserélve a szervopumpa, mert enegdte az olajat. Vmilyen japán került bele. Kapott új gyári fordítógörgőt is. Előtte pár hónappal a főtengely szíjtárcsa lett cserélve, amiből Hutchinson került fel. Szervizelés közben feltűnt, hogy a szíjtárcsa bordâi tele vannak gumidarabokkal. Kipucoltam. Sajnos a szíj nagyon nyikorgott, ezért cserélve lett. Összerakást követően, kb 30 km után elkezdett vmi nagyon zörögni. Kiderült, hogy lelazult a gyári nyomatékkal lehúzott szervo szíjtárcsa, az egyik csavart el is hagytam. Összeraktam menetrögzítő pasztával. Ezután jó lett. Majd 1000 km után megint nagyon hangos lett a motor alapjáraton. Azt hittem, hogy megint a szíjtárcsa lazult le. Megpróbáltam ráhúzni a csavarokra, amiből egy kapásból beletört. Persze lehetett megint lebontani az autó elejét. Szíjat leszedtem, majd beindítottam az autót, és szépen csendben járt a motor. Közben feltűnt, hogy most a klíma tárcsája van tele gumidarabokkal. De akadt pár darab a főtengely és a szervószivattyú tárcsáján is. Kipucoltam, majd összeraktam a használt szíjjal. Sajnos iszonyat hangos lett. Még az is szemet szúrt, hogy a fordítógörgőről 1 mm-t lelóg a szíj. A szervopumpa tengelye pedig kb 3 mm-t kijjebb volt csúszva mint ahogy lennie kell, pluszban még lóg is a tengely. Miközben szedtem ki a beleszakadt csavart, visszacsúszott a gyári helyére. Megmértem ebben az állapotában, és megegyezett a kiszedett régi szivattyúval. Ami még érdekes, pláne hogy hangos is, hogy a klímatárcsáról a főtengelytárcsára menet,kb 1 centit beleng a szíj, ami elég hangos is. Gondoltam, hogy netán a feszítőszerkezet nem jó, de elég erősen kell csavarni, hogy le lehessen szedni a szíjat, és járó motornál szépen mozog a szíjjal, feszíti egyfolytában. A leggyanúsabb a főtengely szíjtárcsa, de az teljesen új. Ja és a motor eleje, és környèn tiszta gumipor. Találkozott már vki ilyennel? Most az eddig használt Dayco helyett Gates lett felrakva. Kiváncsi vagyok, járt-e már valaki így?