Chik Fan Creative Commons License 2016.06.10 0 2 22040

Sziasztok!

Nagysokára eljutottam oda, hogy a gyakorlatban is ki tudtam próbálni, miként lehet a lehető legegyszerűbben a régi verziójú orosz keltetésvezérlőt angol nyelvűre átalakítani.
Sajnos, mivel a régi cirill karakteres változat programja az SHT11/ SHT15 érzékelőhöz illeszkedik - (más programnyelven kommunikál az érzékelő és a mikroprocesszor mint az SHT21) és angol nyelvű firmware pedig csak az SHT21 érzékelőhöz készült, ezért nem elég csak a mikrovezérlő tartalmát átírni, ki kell cserélni  az érzékelőt is.

Ez újabb problémát vet fel. Míg az SHT11/ SHT15  5 voltos tápról üzemel, addig az SHT21/SHT25  max. 3,3 V tápot igényel.

Az Atmega8A gond nélkül működne 3,3 voltról is, de a legtöbb 2x16-os kijelző már nem. :-(

A megoldás: a két kommunikációs busz (data és clock) vonalába egy-egy oda-vissza irányú szintillesztő áramkört kell iktatni.
Szerencsére a kapcsolásuk viszonylag egyszerű:

A mi esetünkben az R2 "felhúzó ellenállás" elmaradhat mivel az eredeti áramkör adatvonalaiban is van már egy-egy ilyen, hasonló funkcióval.

Terveztem egy 28 x 11 mm méretű panelt, amire az SHT21 mellett helyet kapott  a szintillesztéshez szükséges többi alkatrész is. SMD alkatrészekkel, a lehető legkisebb méret miatt.

Ezáltal ezt a panelt könnyen átbújtathatjuk egy 12 mm, vagy annál nagyobb átmérőjű furaton.

A négy ér "félraszter" távolságú furatokba csatlakozik. Ezáltal a szokványos "félraszteres" szalagkábelhez illeszkedik. A tápfeszültség csökkentését a 3 db 4148 diódára bíztam. Mivel ezeket az alkatrészeket amatőr körülmények között nehéz a helyükre forrasztani, ha valaki igényli, kábellel, csatlakozóval együtt, készre szerelve, kipróbálva is el tudom küldeni. Az egyszerű cserélhetőség miatt a csatlakozó, és annak  "lábkiosztása" azonos lesz a régivel.

Ezáltal azok akiknek korábban ilyen "cirill karakteres" vezérlőt készítettem és szeretnék angol nyelvűre átalakítani, csak annyi a teendőjük, hogy lecseréljék az érzékelőt és az Atmega8 mikrokontrollert.

Mindenkinek foglalatban van a kontroller, így azt sem lesz nehéz cserélni.

Figyelem, cserekor ügyelni kell az IC helyes pozíciójára, nehogy 180 fokkal elfordítva kerüljön a helyére az új!

A régit kontrollert és érzékelőt célszerű tartalékként eltenni, mert esetleges meghibásodás esetén pillanatok alatt vissza lehet majd cserélni!

Az érintettek, érdeklődők magánlevélben keressenek!