"Nem hinném, hogy a közeljövőben lenne olyan ember, aki felelősséggel ki merné jelenteni, hogy Mo-n a klíma alkalmas kivi, káki vagy akár füge termesztésre, holott mi tudjuk, hogy vannak szép számmal olyan mikroklímájú területek, ahol ezek már néhány évtized óta sikeresen termeszthetők."
Ha mi, amatőrök tudjuk, akkor miért nem tudják azok, akik nálunk "hivatalból" sokkal okosabbak? A szőlőt is "mikroklímákon" termesztjük sikeresen. Hogyan lehetséges az olyan, hogy az én "fügeerdőm" szintjén 24 év alatt (amióta megvan ez a telkem) egyetlen alkalommal sem szenvedett fagykárt például a kajszi, amíg Kecskemét környékén, alig-alig túlozva, minden egyes évben, erre ott "termeszthető (támogatott), itt nem. Az én fügéim környezetééhez hasonló (helyenként akár annál is kedvezőbb) "mikroklímák" itt a dombvidéken négyzetkilométer szám vannak. De itt Iklódbördőce adatai a mérvadóak, Kecskemét környékén az ültetvények belsejében mért hőmérsékletek NEM! Nem világos, miről beszélek?
"Valahol" meg lehet érteni őket? A hülyeséget nem lehet megérteni. Annak az a legfőbb jellemzője, hogy fölfoghatatlan!
Sok olasz gyümölcstermelő szakember barátom fordult meg itt, a véleményüket nem merem leírni....