Üdv. Tudna nekem valaki libakeltésben tanácsot adni? Tulajdonképpen 2 gépem van az egyik bujtató, arányos szabályzóval működik mind a kettő , bujtatónál 2tized fok a hőlengés és a két sarkában a különbség durván 4tized fok 24 darab libatojás befogadására képes fektetve. A nagy gépnél jobb a légkeverés durván 1 tizedet ha leng alul felül ha mérem jelentős hőkülönbség nincs.
A keltetés folyamata a következő: Bujtatóban előmelegítem a tojást 37,8 fokra majd bekerül a nagy gépbe ahol 37,7-37,8 fok van ha megjelenik a tojáshő akkor sem kúszik feljebb 37,9 foknál majd a 27 napon a bujtatóba 37-37,2 fokra. A problémám a következő hogy rengeteg kifejlett és befulladt liba van, egyszerűen van amelyik még a légkamrához sem jut el és befullad (forgatás nincs a bujtatóba, és fektetve vannak) mintha lomhák lennének.
Tavaj is igy csináltam csak akkor hiszterizises szabályzó volt sokkal nagyobb volt a hőlengés, ott sok volt az embrió elhalás de ami megindult az ki is kelt, gyakorlatilag 24 tojásból tavaj 10-12 indult meg a többi elhalt a hőlengés miatt de az a 10-12 ki is kelt, most pont forditva van 24 tojásból 20-22 megindul ki is fejlődik majd a bujtatóban be is fullad, max 5-8 tud kikelni...mitől?
Hozzáteszem hogy a nagy gépbe 4*24 tojás fér be és kb 6-7 nap különbség van tálcánként..
szerintem a bujtatóban van valami bibi.. páratartalom okés hőmérséklet okés... szellőző nyillás a bujtatóban 2db 20 lyuk...
mit rontok el?