Falusi1 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 1899

Nekem sem adta, ezért mindkét tőkén chippel csináltam. Azon a tőkén ahol kezdenek elszáradni a kis hajtások, több durva hibát is vétettem, bármennyire is igyekeztem.

A viszonylag vastag törzsön a szemhez képest szélesebb sebet ejtettem. Utólag jöttem rá, hogy a kb. ovális törzs görbületére kellett volna tennem a chipet és nem a laposabb részére. Itt ugyanis képtelen voltam a chippel azonos szélességben megvágni a törzset.

A másik hiba az volt, hogy az élesre fent oltókéssel sem tudtam sima felületet vágni a törzsön, mert a törzs annyira kemény volt. Ezt követően pedig minden újabb kisérlet csak súlyosbította a helyzetet. Lényegében faragnom kellett a törzset. (Még jó, hogy nem volt szemtanú.) Ez egyébként egy Cabernet F. tőke volt.

A másik  egy fehér tőke volt. Ezt csináltam először és mégsem voltam annyira idétlen, mint az előzőnél. Talán azért, mert ez kissé vékonyabb és kevésbé kemény törzs volt. Öt szemet  tettem a két ágú törzsre. A törzs egyik ágán egy, a másikon pedig kettő még él. Ezeket takartam be fagy ellen és most úgy néznek ki, hogy ha lassan is de növekednek.

A "B tervre"  a profik egyébként azt mondják, hogy az eredeti hajtásokat ki kell törni, mert elveszik az energiát az oltástól, de én mégis várok még néhány napot.

Előzmény: vlacko (1897)