"Kezdeném a jóval, nekem úgy tűnik, mintha kissé közelednénk."
Talán ennek az is az oka, hogy végre megvillantottál valamit a világnézetedből, nem gondolod?
"Örülök, hogy nem vagy materialista, lehet, hogy ateista sem? :)) Bár egy ilyen mondattal nem tudok mit kezdeni: "Az, hogy nem hiszek a természetfelettiben nem azt jelenti, hogy tagadnám is."
Egyszerűen elmagyarázva: nem hiszek természetfelettiben (így persze ateista is vagyok), de nem hiszek a nemlétében sem, azaz nem "tagadom", ezért nem vagyok materialista. A materializmus dogmatikus, pozitív kijelentést tesz olyasmiről, amiről képtelenség. A gyakorlatban azonban nem sokban különbözik a gondolkodásom egy materialistától, talán apró különbség az efféle nyitottság, de én mégis különbséget teszek.
"De mint minden témában, az abszolutizálás, a kizárólagosság, a nagyképű mindent-tudás rettentően visszataszító."
És KIRE jellemző ez? A tudományos világra pont hogy nem jellemző az abszolutizálás és a kizárólagosság, nagyképűek pedig egyes egyének lehetnek legfeljebb, akkor pedig tessék egyéneket megcélozni, ne előítéletesnek lenni!
"S a technika vívmányait sem kellene túlértékelni, mert a kényelem, a hosszú élet, az élvezetek kiszolgálása - ha részleteiben megvizsgáljuk, nem tett, tesz feltétlen jót az embernek."
Az egyén és a társadalom felelőssége, hogy mire használja fel a technika vívmányait.
"Lehet, hogy igényesebb, de azért ma is követ el lényeges hibákat."
Hibákat viszont az követ csak el, aki csinál is valamit. Továbbá a hibákat is ugyanez a rendszer és tagjai javítják ki. Lényegében ez maga a haladás, nemde? Mindez a vallásokból teljesen hiányzik - ezért is állnak teljesen üres kézzel.
"ad.4./ Attól még, hogy egyes ingások megbuktak egy teszten, attól még a dolog működik mások kezében (n.b. bárki kezében működhet, aki hisz benne). S nem azért mert valakinek vélt, vagy valós "természetfeletti" képessége van. Nem varázslásról van szó, ez az emberi lélek képessége, hogy a megtörtént valóságot képes kijelezni a mindenhol jelenlévő rezgés által. (De mint mondtam, nem kívánok tanfolyamot nyitni.)"
A helyzet az, hogy nem "egyes" ingások buktak meg, hanem az összes. Így viszont nehéz kijelenteni, hogy a dolog valóban működik is, legalábbis nem olyan formában, amiben azt ők hiszik (lásd amit írtam korábbi hozzászólásban erről.) Hogy varázslás, vagy lélek képessége az egyre megy, nem a terminológián múlik a lényeg. Végül is ha működne, akkor azt lehetne demonstrálni is és ez senkinek nem sikerült. Vannak alapítványok, szervezetek, amelyek komoly összeget (euromilliókat) ajánlanak fel bárkinek, aki természetfelettiként értelmezhető képességekkel rendelkezik - az ingás vízkeresés ilyen lenne - és azt demonstrálni tudja kontrollált körülmények közt. Senki nem vitte el évtizedek alatt sem a díjat. Persze lehet jönni azzal, hogy nem a pénz vezérel, fel lehet ajánlani jótékony célra vagy tudom is én. Valami kifogás mindig van...
Ha valamit valóban tudunk azt lehet bizonyítani. Egyelőre csak azokat sikerül meggyőzni, akik amúgy is hajlamosak elhinni azt - azaz eleve elfogultak.
"A rák akkor gyógyítható, ha a lélek feladja azt a belső döntését, hogy befejezi ezt az inkarnációját. Hogy ez a saját döntése, vagy a hite az kezelésben, gyógyszerben, orvosában stb. ez legyen az ő titka. Ha nincs ilyen döntés, az ember meg fog halni."
Ez például egy tök hangzatos kijelentés, de teljesen bizonyíthatatlan és teljesen cáfolhatatlan is, azaz lényegében megkülönböztethetetlen a fantáziától.
"Ha megadom a forrást, akkor jobban elhiszed? Ugye nem? Akkor minek fárasszam magam? ;-))"
Ha a forrás hiteles, akkor már nem kellene elhinni sem. Persze nyilván nem az, hisz egy ilyen eredmény hatalmas visszhangot keltett volna a világban.
"Én spec. nem hiszek a véletlenben,és a természetfelettiben sem. Abban hiszek, hogy végtelen Szellemi Hierarchia, melynek mi is részei vagyunk (pillanatnyilag sűrű, fizikai, földi létezésben) olyan tökéletes Rendet hozott létre, amiben az ún. véletlennek (vagyis a történések szabályozatlan lefolyásának) egyszerűen nincs helye. A dobókocka hasonlat azért nem analóg, mert már a kézből való indítás minőségénél, az asztal súrlódási tényezőjénél, s a kocka kidolgozásánál már eldőlt a kérdés. Csak mi, a dobók erről mit sem tudunk - nem véljük, hogy mi lesz felül. Sztem semmi nem véletlen. (az se, hogy mi itt vitatkozunk ;)) "
A fogalmazásod minden esetre sokat mondó. Sok mindenben hiszel. A baj az, hogy keveset tudsz. Még nagyobb baj, hogy a hitet a tudás fölé helyezed, pedig pont fordítva van.