Kicsit sok hozzászólás lett így reggel. Egyben válaszolok.
Köszi a linkeket, azt hittem, valamilyen hivatalos leírás lesz a filoxéraállóságról, mert a szőlők többsége természetesen megél saját gyökéren. Majd figyelek, hogy alakulnak a kisérleteik, hátha megírják, hogy mi lett velük.
A területeim filoxéra fertőzöttek, lehet leteszek majd pár darabot kísérletképpen, aztán pár év alatt kiderül, mi lesz vele.
A filoxéra egy rovar, melynek van egy levéllakó alakja, a fonákon egy néha piros, néha zöld gubacsban fejlődik:
A gyökérlakó alakja a szőlő gyökerét szívogatja, V.vinifera ezt nem bírja, elpusztul, az amerikai és az alany fajták kibírják. Csak a homokon nem tud kárt okozni, mert beomlanak a járatai.
Ahol régen (100+ éve) is volt szőlős terület, ott szinte biztos, hogy ott él most is, egyéb helyeken meg lehet próbálkozni saját gyökéren az európai fajtákkal, gond nélkül élhetnek. Homokra felesleges cserélni az altalajt, ráadásul nem minden homok jó, csak a magas kvarctartalmú.
Fajtafüggő, hogy jobb-e neki a saját gyökér, vagy inkább oltványként kell eltenni.
Az oltványok forradása, ha tökéletes, hosszú (50-100) éves tőkét eredményezhet, nem kell félni tőle:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138776504&t=9048304
Itt látható, hogy milyen szépen kialakul az új szállítószövet, ami pár év alatt megvastagszik, és egy szép tőke lesz belőle.
Az oltást próbálhatod persze a tőkéden, de jó eredményt csak úgy lehet elérni, ahogy írtam, párat hagysz, egybe oltasz, ha megindul, minden mást kitördelsz, és csak az oltott vesszőt hagyod.
A fajtádat nem tudom megmondani, ebben nem vagyok jó, az is lehet, hogy nem direkttermőd van. Othellom, Izabellam, Delawarem akad, majd lefényképezem a leveleit, de még nem tartanak ilyen előre.
Remélem mindenre tudtam válaszolni.
üdv
Maci