Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.04.21 0 0 1832

Köszönöm a felajánlást, de most inkább nem élek vele, de lehet, hogy jövőre elfogadnék pár fás ágrészt oltásnak valót. Szombathelyi vagyok, így ez most már nem kivitelezhető. Jövőre mindenképp kísérleteznék én is oltással, igaz még nem tudom a direkt termőm fajtáját, és az is lehet, hogy teljes mértékben a fajtáját nem is tudom meg. Tavaly már volt rajtuk (3 egymás melletti tövön) 12 fürt ez nem olyan sok a 3 tőről. De sajnos a rigók leszüretelték az érés kezdetekor, de színeződést nem láttam a bogyókon. Idén nagyon beindult már, ma hajnalra 2 fokra lesüllyedt a hőmérséklet, nem néztem rá reggel, de lehet, hogy kissé lekókadtak a levelei. Már jó 30-40 cm hajtásuk van és 15-20 cm-es levelei, a hétvégén így nézett ki:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139314651&t=9108176

Láthatod, hogy eléggé jó helyen van, meleg délkelet felé néző falrész elé lett ültetve, a lenyugvó nap már igaz nem éri.

A Néró szőlőben én is gondolkodom, egyelőre lehet, hogy dézsás növényként, így biztosabban megmarad talán saját gyökéren, ehhez kaptam már egy felajánlást is gyökereset. Majd lehet, hogy ebből lesz az oltásnak való rész levágva persze, ha megnő...

"Az oltás évében az átoltandó tőkén 3-4 jó állású hajtást kell csak hagyni, többit mind kitörni."

Lehet, hogy idén csak próbálkoznék vele, szerinted úgy is üzemelne az oltás, ha meghagyom a többi növekvő ágat rajt. Úgy néz ki most, hogy egy alsó szem van és 4 feljebb. Összesen 5 ágrész növekszik most. Bocsi, ha nem vagyok teljesen szakszerű a megnevezésekkel. Mérnök ember volnék csak hobbiból kertészkedem, de már felötlött bennem, hogy szakmát változtatok, mivel hiába diplomásként sem vagyok megfizetve... A kertészetekben is kapnék annyit, mint most mérnökként, és itt millió felelősség nyomja az ember vállát, a kertészetben annyira nincs az ember ilyen nyomás alatt...

"A zöld oltás május végétől kivitelezhető, ha nincs zöld nemes fajtád, akkor azt valahonnan szállítani kell majd, és ott meg lehet majd találni pont megfelelő vastagot."

Itt csak egy problémám van az enyém úgy beindult, hogy már most közel fél méteres hajtása van és látható már a három fürt is a vesszőn. A közeli kertekből kilógó ágakról gondoltam nemesebb részt beszerezni, a "kísérleti" oltáshoz. Bár a cél az oltás gyakorlása lenne idén, talán értesz. Gondoltam már arra is, hogy a saját levágott ágat lehetne visszaoltani, ez is gyakorlás lenne, biztosan menne, de akkor már próbálnék valami más fajtát, hátha sikerül elsőre is.

"Homokon biztosan, mert a filoxéra ott nem bántja, kötött talaj esetén a nem szőlős területeken meg lehet próbálkozni vele, de lehet neki rossz vége is."

Szerinted, ha egy nagyobb gödörbe homokosabb talajt teszek, homokkal összekeverem a talajt, úgy is lehetne közvetlenül gyökereztetni érzékenyebb fajtákat? Vagy a mélyebb talajrészből is támadhatja a filoxéra, ez csak a gyökértörzset támadja vagy a hajszálgyökereken jut be, mint kórokozó? Egyfajta gomba ez? Bocsi bár olvasgattam több könyvet is szőlő kapcsán, de ezt most nem tudom biztosra.

Egy lakótelepen dugványoznék akár érzékenyebb fajtát is, a környéken úgy bő 200-300 méteres távolságra van a legközelebbi szőlő, mivel ez egy lakótelep, gondolom, ettől a talaj lehet fertőzött. Ez a fertőzés az erre nem fogékony fajtákat is meggyengíti, vagy ezeken észre sem lehet venni, még ha lappang is bennük a "betegség"?

Előzmény: Maci_P (1822)