Maci_P Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1826

"A néró hibrid, amerikai és európai szőlő keresztezése."

Ez azért így elég durva egyszerűsítés. A delaware, na, az ilyen, bár természetes kereszteződés eredményének mondják. Egyébként nem mindegyik direkttermő tartalmaz V.Vinifera felmenőt.

"Ráadásul elég szerencsés kereszteződés, mert a labruszka ízt okozó gén nem került bele."

A néróban van amerikai vér, de a labrusca genetikailag 2% alatt van, ha hihetünk ennek az összetételnek: 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii.

A magyar rezisztens szőlők nagy része Seyve-Villard 12286 és 12375 felmenővel rendelkezik, amit a franciák kereszteztek több amerikai fajtából, azért van a fenti 4 különböző fajta benne.

Egyébként ez a nemesítési vonal (Seyve-Villard) direkt arra ment rá, hogy ne legyen a labrusca íz a szőlőben, és ezt sikerült is elérni, ahogy te is mondod, de a gének benne vannak, csak az íz nem ;-)

"Egyébként a "Szőlő" topikban olvastam, amit te is látogatsz, úgyhogy te is olvashattad volna, ha figyelmes vagy."

Ígyekszem figyelmesen olvasni, de ezt nem láttam. A legtöbb, rezisztenciára nemesített szőlő a filoxérára nem ellenálló. Az, hogy valakinek eléldegél egy filoxéra mentes helyen, nem jelent ellenállóságot. Ráadásul a fenti összetétel függvényében sem nagyon tudom elképzelni ezt.

És eddig egy forrásban sem találtam erre infót, pedig a rezisztens szőlőfajtákat erősen preferálom.

Sajnos a fórum keresője nem dobta ki, de ha te meg tudod adni, érdekel, és ha hihető a forrás, meghajlok előtte, és készséggel elhiszem, hogy filoxéra ellenálló, de addig nem.

Előzmény: vlacko (1823)