Maci_P Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1822

"Ha nincs alvó rügyes fás oltóágam (nemesem), akkor csak zöldbe zöld oltást tudok idén már csak véghezvinni, igaz?"

Igen, kivéve ha szerzel valakitől elrakottat, de ilyenkor az már csak személyesen átadható, és szinte rögtön be újra hűtőbe. Ha Bp-i vagy, tudok segíteni.

"Szerencsémre idén van két három olyan a föld felszínétől nem messze eső zöld rész, melyet majd be lehetne oltani zölddel"

Az oltás évében az átoltandó tőkén 3-4 jó állású hajtást kell csak hagyni, többit mind kitörni.

"Itt elengedhetetlen, hogy a keresztmetszet azonos legyen, szerintem."

Nem feltétlen, mert van egy héj alá oltási megoldás is, korábban írtam itt róla, keresd meg. zöldbe-zöld és fás megoldásban is jó.

A zöldoltás május végétől kivitelezhető, ha nincs zöld nemes fajtád, akkor azt valahonnan szállítani kell majd, és ott meg lehet majd találni pont megfelelő vastagot.

"A zöld részen milyen távolságnál lehetne oltani, úgy a 4-5 levélnyél felett olvasom, de ez a rész már kezdjen fásodni, legyen olyan foltos az ágrész? Általában az ékoltást látom a V vágásfelülettel itt a topikban, ez a zöldnél is így van?"

Zöldbe-zöldet nem igen csináltam, ezt kevéssé tudom biztosra de ezt írják a gyakorlottak.

"Vagy angol nyelvessel jobb?"

Az alany zöld volta miatt ez szerintem nem kivitelezhető. Zöldre fásnál esetleg a sima párosítás jó lehet.

"Az oltásnál függ a szőlő színe? Akarom mondani, hogy fehérre lehet kék vagy vörös szőlőt oltani? Kompatibilisek?"

Nem, de van, ami jobban forrad, van, ami kevésbé a másikkal.

"többeteknek van már eleve nemesebb szőlője dugványként. Ezek csak egyes helyeken kivitelezhetők, vagy megpróbálhatnám én is?"

Homokon biztosan, mert a filoxéra ott nem bántja, kötött talaj esetén a nem szőlős területeken meg lehet próbálkozni vele, de lehet neki rossz vége is (mármint kipusztítja a filoxéra).

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1819)