Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1819

Sziasztok!

Nem tudok sokat a szőlő oltásáról és még nem is próbálkoztam vele, de lenne kérdésem a témában. Ha nincs alvó rügyes fás oltóágam (nemesem), akkor csak zöldbe zöld oltást tudok idén már csak véghezvinni, igaz? Vagy van más lehetőség is? Szerencsémre idén van két három olyan a föld felszínétől nem messze eső zöld rész, melyet majd be lehetne oltani zölddel. Itt elengedhetetlen, hogy a keresztmetszet azonos legyen, szerintem. Az a baj, hogy a direkt termő szőlőm, mely elvben az alany lenne, eléggé kihajtott már most a többi a közelben növekvő fajtához képest, így nehéz lesz az azonos méretet beszerezni. A zöld részen milyen távolságnál lehetne oltani, úgy a 4-5 levélnyél felett olvasom, de ez a rész már kezdjen fásodni, legyen olyan foltos az ágrész? Általában az ékoltást látom a V vágásfelülettel itt a topikban, ez a zöldnél is így van? Vagy angol nyelvessel jobb? Eléggé napos részen van a tő, így a zöld oltás eléggé a kánikula környékén lenne létrehozva, nejlonzacskóval fedés biztosan kell, illetve árnyékolást a zacskón belül oldjam meg, vagy valami plusz valamivel, esetleg sötét színű legyen a műanyag zacskó? Bár az még melegebbet csinál... Egy kicsit írjatok erről még nekem. Zöld oltásnál több helyen olvasom, hogy nem kell annyira kötni, hogy könnyebben összeforrjon a levegőn, oxigénen. Vagy várjak jövő ilyenkorig, és a zöldbe fásat könnyebb kivitelezni és nagyobb eredésű? Az oltásnál függ a szőlő színe? Akarom mondani, hogy fehérre lehet kék vagy vörös szőlőt oltani? Kompatibilisek? Bár lehet, hogy buta kérdésnek tűnik, de azt olvasom a szőlős topikon, hogy többeteknek van már eleve nemesebb szőlője dugványként, tehát nem oltott szőlők. Ezek csak egyes helyeken kivitelezhetők, vagy megpróbálhatnám én is? Eléggé homokos és vörös kavicsos a fal töve, bár valószínű, hogy az altalaj valamiféle agyagos vályog.

Üdv.: L. k.