Kedves juhosttt!
Megkérdezhetem, hogy helyileg Te hazánk melyik részén gazdálkodsz? Az alapelveiddel kapcsolatban maximálisan egyetértek. Mi is próbálunk hasonlóan tevékenykedni. Igaz ilyen alternatív szerekkel még nem próbálkoztunk, de mi is azon vagyunk, hogy a lehető legminimálisabb vegyszert vigyük a szőlőre...Tavaly is amíg más már 3-4-szer is lepermetezett, mi csak 1-szer, mégis gyönyörű volt a termés.
Az egyik szőlőrészünk bizony elég nehéz művelésű területen van, meredeken emelkedik, és meglehetősen sziklás, köves. A gyom viszont ettől függetlenül megjelenik. Mások azt mondják, hogy gyomírtózzam le az a legegyszerűbb, egy évben kétszer elég is, de én csak óckodok tőle, mert ha nem muszáj miért vegyszerezzünk „mérgezzük a bort" ??? Amúgy tényleg, a szőlő is kaphat abból a gyomirtóból valamit, amit a földre kiszórunk? Függetlenül attól, hogy tudom elég mélyen van a gyökere?
Felénk meg inkább a vörös van jobban elterjedve, de a vásárlói igény is erre nagyobb. Arról nem is beszélve, hogy a vörösbor jótékony egészségügyi hatása mára már szakmailag is igazolt...
A hegyen nálunk is azt beszélik, hogy a modernebb, magas kordonra kialakított művelésű részen nem lesz annyira magas a cukorfok, mert állítólag a talajhoz közeli gyalogtőkés művelésnél ennyit számít a föld melege. Lehet benne valami nem? Szerencsére a mienk régi tőkésből lett alacsony kordonosra felhúzva, így ötvöződnek talán az előnyök, cserébe nem olyan kényelmes gondozni...:(
Apropó kezdő lévén ismét had tanuljak valamit a bakművelés megegyezik a régi gyalogtőkével?
A madarak, darazsak nem tesznek kárt a szőlőben, ha ennyire kitoljátok a szüretelést?
Kívánom, hogy megkapjad az egedélyeket/támogatást sok sikert a terveid megvalósításához!