Azzal kezdeném, hogy nálam van egy alap elv ami mind a minőségi, mind az alap borra érvényes:
- nem dolgozunk ész nélküli túl terheléssel.
- nem vetünk be minden I. II. III. kategóriás szert amit csak forgalomba hoznak, hanem a lehető legkevesebb szert szórni ki. Inkább kondicináló szerekkel kísérletezek. (narancshéj ázalék, fahéj ázalék, csalán-zsurló.) Gyomírtó 100%-osan kizárva. Rovar ölő 99%-ban, itt ha az év megkívánná akkor muszájságból bevetenék, de csak ha már 2 kezi munkával nem tudom megoldani. (meg biztos van más is ami épp nem jutott eszembe, de ezek a legfontosabb alapok.)
Szóval lefektettem magamnak egy alap követelményt.
Alapbor:
A könnyebb művelhetőség miatt, alacsony kordon. 1.5-2 kg maximális terhelés. Ez inkább roze és alap fehérborhoz van tervben. Vörössel nem akarok foglalkozni, azon felül hogy személy szerint nem szeretem, nem ezt a célközönséget akarom megcélozni.
Minőségi (a prémiumot nem merem mondani, mert ahhoz még fel kell nőnöm):
Itt kísérletezek, hogy mi módon tudom a tőkén tartani december-januárig a szőlőt. Jelenleg olasz rizlingel kísérletezek alacsony kordonon. Itt tavaly picivel több terhelés volt és nem szaladt meg úgy a cukorfoka. így közel karácsonyig volt rajta fogyasztható szőlő. (a korompenész megjelenik december táján sajna, de permetezni NEM permeteztem, de próbálom megtalálni a megoldást hogy ne is kelljen de meg is maradjon)
Ami már fix, hogy bak művelésű lesz. Ez picit munkaigényesebb, de jobban meg tud szaladni a cukorfok, így egy maradékcukros fehér borral tudok próbálkozni. Én nem vagyok megrögzött csont szárazra erjesszünk típusú. Sőt itt többen kedvelik a maradékcukros borokat meg édes borokat. Itt olyan 3-4 fürt/tőke terhelés lesz maximum (ezerjóból bőven elég is). Ha pedig akarok szárazabb bort, akkor a szüret idejével játszadozok. Pl leszedem tőkékről a fele termést egy kívánt 20-21 mustfokkal, utána pedig hagyom szabadjára, hadd szaladjon meg a cukor az édes bor miatt.
De ez csak az én felfogásom, lehet egy sztár borász azt mondaná hülye vagyok, csak nem érzem. :)
De ezek csak tervek. Állambácsin múlik minden, hogy fogok-e kapni telepítési engedélyt, hogy nagyban is csinálhassam. De viszont csak úgy akarok belevágni, hogy kicsiben minden kipróbálok és majd nagyban ugyanezt fogom csinálni, mert nem pár 1000 liter boron akarok kísérletezni.