diospyros Creative Commons License 2016.04.11 0 0 38715

pisztácia:

ahogy én olvasgattam kaliforniai oldalakon, a Kerman = lány, Peters fiú a leggyakoribb kombó.

Van kapásból 2 olasz kertészet, akik 100 euróért (31.000 ft körül) adnak 3 lány +1 fiút csomagban,

2 éves fákat.

igaz, még rájönne a szállítás is... 

Talán úgy érné meg ha 2-3 ember összeáll (én és +..?) így kb. 8.000 ft körül lenne egy fa... + szállítás? esetleg azt lehet még csinálni, h egy kertészettel (Örökzöld) kapcsolatban vagyok, akik Olaszországból is hoznak kamionnal növényeket. Oda elküldenék az előre kifizetett fákat, Olaszországon belül a szállítás ingyenes, a kamionra meg pár ezer ft-ért talán felfér...

ha kevés a hely, akkor a fiút nagy dézsában kellene tartani amíg hoz oltóágat / szempajzsnak valót.

le van írva, h a lányra rá lehet oltani / szemezni a fiút.

vagy valaki nevelgeti a fiút, ha van helye (és ő ad oltóágat.)

persze egy egész fiú fával lehet, hogy jobb lesz a termés...

mail címem itt: www.kartyanaptar.org

 

Az édenkert.hu így fogalmaz: "Hazánkban sajnos egyelőre nem nagyon elterjedt a pisztácia termesztése." :)

Mi az hogy "nem nagyon"? ezek szerint valaki(k)nek mégis van, de gondolom csak néhány fa,

esetleg 10-20 db...

Mi az hogy sajnos?

 

Fő igényei: rengeteg napsütés és meleg is, páramentes hely, homokos talaj, fagyigénye is van, de ne legyen a minimum (tartósan) -10-15 fok alatt. Öntözni nem kell. Sőt a sok eső nem jó a gyümölcsfejlődéshez (jajjj, sokszor esős nyaraink...)

Károsítói is vannak :( verticilliumos fertőzés, amely megöli a fákat kortól függetlenül.) Levéltetvek. Mókusok és madarak :)

 

Én nem gondolnám, hogy az ideális hely a termesztésre Magyarország lenne. :) Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megpróbálni, illetve hogy ne lennének kisebb sikerek is akár. Az talán semmiképp nem igaz, az olvasmányok alapján, hogy a magyar (-15-ig terjedő) fagy veszélyeztetné, bár azért a fagylefolyásra figyelni kellene. Ezért nem jó talán az Alföld, (ahol viszont lenne sok napsütés és homok), de a fagy gondot jelenthet. De lehet persze ott is speciális, jó hely.

Beérés szempontjából olyan lehet, mint a dinnye. Komárom megyében gyerekkoromban mindig ültettünk dinnyét, de csak a cukordinnye érett be, a görögdinnye csak max. 80%-os siker lett (az elsőnek megnövő dinnyék értek csak be), sok volt az éretlen kis dinnye - kevés napsütés? (Vizet kapott eleget.)

Pl. a Káli-medencében, Balaton felvidéken, Balaton parti hegyeken elég sok a napsütéses óra, déli domboldal jó fagylefolyású, talaj egyes helyeken (fél méter mélyen) homokos (ld. homokbányák.) Huzatos, a párát elég jól elfújja a szél, bár (a hegyek miatt) sokszor azért van (sok) pára a levegőben.

Annyit semmiképpen nem esik ott az eső, mint pl. Vas megyében.

Balaton környéke, lásd még: mandulatermesztés.

 

Én hobbinak szeretnék 1-2 fát. Szép látvány a rózsaszín (v. sárga) termésburok, a fa és levele is díszítő jellegű (lásd még: naspolya, jujuba, stb.) Ha lenne pár kilóm évente (10-20 év után),

az fedezné a család "szükségleteit". Egyébkén is már mindenfélét ültettem, egyszer berobbanak a termések, és akkor már nem kell megvenni, ill. egészségesebben lehet étkezni. (Egyelőre idén még csak a cseresznye, szilva, őszibarack, nektarin, japán körte, naspolya, jujuba, egy füge és a bogyósok fognak "robbantani").

És a füge, kivi, stb. már nem újdonság... :))) -nekünk (fórumtársaknak) persze.

 

az egyik (oltott pisztácia fa -lányok+fiú) lelőhely:

http://www.vivaigrassia.it/shop/pacchetto-offerta-4-piante-di-pistacchio-di-1-anno-in-vaso/

 

másik:

http://www.pistasta.it/prodotti/piante-di-pistacchio

 

nem tudom melyik lenne a jobb forrás... az nem derül ki, hogy a fiú / lány milyen fajta.

 

a pisztáciáról:

http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/pisztacia-tortenete-eredete/4219/

 

Előzmény: Deni96 (38702)