medveger Creative Commons License 2016.04.08 0 1 19988

Kezdeném a legutolsó kérdéseddel:

Ne mindenfélével foglalkozó kertészeti részleggel (is) rendelkező boltnál vegyed! Keress oltványost!

Vannak oltványosok (neten is), akik postán is küldenek oltványt.

 

A tő- és sortáv, művelési és metszésmód csomó mindentől függ - a jelenleg használatban lévők mind jók, csak mind másra és másképp.

 

A cabernet-k kiváló fajták, de késői érésűek, ha nem akarsz magadnak nagy kudarcot, Cinkotán lehet, érdemesebb korábbi fajtával foglalkozni. Ha mindenáron nemzetközi fajtát szeretnél, próbálkozz pinot noirral, de szerintem (főleg, ha most kezded a szőlővel foglalkozást) több sikerélményt adhat valamilyen rezisztens (vagy részben ellenálló) új nemesítésű fajta.

 

Én most Turánt ültetek, sok jót hallottam róla, bár a leírások alapján nem teljesen rezisztens, viszont cserébe magas mustfokkal érik, s ezt viszonylag korán teszi, ráadásul festőlevű, ami ugye a heteken át tartó négyóránkénti macerációt megspórolja az embernek... :-)

 

Amúgy mielőtt bármibe kezdenél, feltétlenül olvasd el Rambo blogján a Tanácsadás menüben lévő összes cikket. Ezzel ugyan nem spórolod meg a szakkönyveket, de legalább elképzelésed lesz a dolgokról a kezdet kezdetén.

 

(Az ültetésről meg többféle nézet van, mindenki mást mond, de nekem eddig a novemberi ültetés vált be leginkább, szerintem Te is várd meg az őszt. Részben addig lesz időd átolvasni dolgokat - piszok nehéz változtatni valamin, ha egyszer már el lett telepítve -, részben tényleg jobb eredéssel, s kevesebb bosszúsággal kezdhetsz.)

 

Még annyi, hogy az ÉK-DNY sorirány talán a legjobb, legalábbis így a szőlő a nyári kánikulák idején pont a perzselő déli naptól van leginkább védve...

Előzmény: Minusz- (19987)